Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Hatalmas vulkánkitöréseket jósolnak

Központ február 9, 2015 Külföld

A klímaváltozás egy újabb, számunkra igencsak fenyegető hatására figyelmeztetnek az Arizonai Egyetem munkatársai. Kathleen Compton és csapatának mérései azt mutatják, hogy az utóbbi időben a földfelszín Izland egyes területein évente 3,5 centiméterrel emelkedett. Ott, ahol – ma még – az ország öt legnagyobb gleccsere húzódik. És olvad rohamtempóban. Távolabb a felszínemelkedés nem ilyen jelentős – írja a Hír24.

vulki

A megoldás egyszerű: a jég roppant súlyának nyomása alól szabaduló földkéreg nyeri vissza “eredeti” alakját. Régóta ismert jelenség ez, képzeljük el úgy, hogy könyvet teszünk egy lufira, ami ettől belapul. Mikor levesszük, a léggömb ismét visszanyeri kerekded formáját.A kutatók attól félnek, a nyomás megszűnésével roppant vulkánkitörések formájában tör majd ki az eddig elfojtott feszültség.

Volt már példa ilyenre a jégkorszak után, mintegy 12 ezer éve. Akkor is jelentős mennyiségű jég olvadt meg és oszlott szét a világ óceánjaiban. A tűzhányók aktivitása akkor a mai 50-szerese volt Izlandon. Ugyanez működik fordítva is, aminek nyomait a Déli-Óceánon, azaz az Antarktisz körüli víztömeg alatt találjuk. Jégkorszakok idején a tengerek vízszintje csökken, kisebb lesz a tengerfenékre nehezedő nyomás – ezek a periódusok pedig egybeesnek a tenger alatti vulkáni aktivitás növekedésével.

Megijedni azért nem kell, az ok-okozati összefüggés nem ilyen egyszerű és főleg nem törvényszerű – nyugtat meg Török Kálmán geológus, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársa. A nagy mennyiségű jég súlyától szabaduló földkéreg valóban emelkedik éppen addig, amíg el nem éri az egyensúlyi állapotot. De ez csak ott igaz, ahol a jég valóban óriási tömeget képvisel. Nézzük Izlandot: az olvadt magmát fedő szilárd litoszféra itt 40-60 kilométer vastag bazaltréteget jelent, aminek sűrűsége több mint háromszorosa a jégnek. Magyarul nagyon sok jégnek kell eltűnnie ahhoz, hogy a föld megmozduljon.

Azt viszont tudni kell, hogy minden mozgás újabb-és újabb repedéseket okozhat a kéregben, amelyek utat nyithatnak az olvadt magmának, azaz valóban erősödhet a vulkáni tevékenység. Ahol valami elreped a földkéregben, a rés nem marad kihasználatlanul – fogalmaz a szakember.

Forrás: hir24

Share Button
Ennyien olvasták: 536

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.