Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Hátborzongató leletet rejtett egy középkori püspök koporsója

Központ június 23, 2015 Külföld

Egy koraszülött magzat földi maradványaira bukkantak kutatók a 336 éve elhunyt Peder Winstrup svéd püspök koporsójának röntgenes vizsgálatakor a lundi katedrálisban.

peterwin

Az 5-6 hónapos újszülöttet kelmébe burkolták és nyilvánvalóan szándékosan rejtették el Lund 74 éves korában elhunyt lutheránus püspöke mellé. A következőkben DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni, van-e rokoni kapcsolat a két maradvány között – idézte Per Karstent, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatóját a Kathpress katolikus hírügynökség.

Karsten szerint a baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse. Különösen jó állapotban maradt a püspök múmiája, pedig nem is balzsamozták

Peder Winstrup (1605-1679) holtteste egyike Európa legjobb állapotban megmaradt múmiáinak. Szakállas arca bár beesett és összezsugorodott, arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koporsót korábban több alkalommal is felnyitották, és száz éve készült egy fekete-fehér fotó a különösen jó állapotban megmaradt testről és szinte tökéletesen megőrződött ruháiról.

A korábbi vizsgálatok előtt a szakértők szerint valószínűleg azért maradhatott rejtve a baba holtteste, mert a koporsót félig kitöltő növények alatt feküdt. A koporsót ezúttal azért nyitották fel, hogy korszerű technikákkal vizsgálják meg a tetemet.

Természetes úton száradt ki

Szakértők szerint a püspök tüdőgyulladásban hunyt el számos fájdalmas és hosszan tartó betegsége, köztük köszvény, ízületi gyulladás, epekő és TBC után. A püspök jólétben élt, tehát sok kortársával ellentétben hozzáfért cukorhoz, ami miatt számos fogát elveszítette.

A kutatók meglepetésére kiderült, hogy Winstrup testét nem balzsamozták be, hanem természetes úton száradt ki. A püspököt egy gyógynövényekkel, például borókával és ürömmel töltött derékaljon és komlóval tömött párnán temették el, amelyek a szakértők feltételezése szerint nemcsak elnyomták a szagokat, hanem segítettek abban is, hogy ilyen jó állapotban maradjon meg a test. A ruhák, köztük a selyem püspöki gallér és a bőrkesztyűk, bár megfakultak, tökéletes állapotban vannak.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 632

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.