szilveszter
Külföld

Így szilveszterezett a világ

Bagdadban feloldották a 10 éve tartó kijárási tilalmat, a Copanabanán a napfelkeltét várták egymillióan, Dubajban LED-ekkel döntöttek világrekordot, Johannesburgban zuhanó tárgyaktól igyekeztek menteni az ünneplő sokaságot.

szilvi

New Yorkban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szilveszterre arra az esetre, ha az ünneplésből újabb tüntetés lesz, folytatásaként azoknak a demonstrációknak, amelyeknek kiváltó oka fegyvertelen feketék rendőrök általi lelövése volt. Mindazonáltal semmilyen szervezet nem szervezett jelentősebb tüntetést az év utolsó napjára New Yorkba.

A hagyomány szerint a Times Square környékén rendezik meg az ünnepi eseményeket, köztük a Waterford-kristálygömb leeresztését. Ez utóbbi hagyományt egyre több város másolja szerte az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy nem kristálygömböt, hanem valamilyen helyi jelképet eresztenek le egy oszlopon.

Brazília legnagyobb városa, Rio de Janeiro híres tengerpartján, a Copacabanán több mint egymillióan ünnepelnek. Amíg meg nem pillantották az új év első napfelkeltéjét, három színpadon több tucatnyi előadó és az Atlanti-óceánról fellőtt tűzijáték szórakoztatta a résztvevőket.

Dubaj perzsa-öbölbeli emírség világrekordot készült dönteni a Föld legmagasabb épületére szerelt legnagyobb felületű fényreklámmal. A 900 méter magas Burdzs Kalifa torony homlokzatán egy 70 ezer LED-ből álló táblán az ország vezetőit mutatták éjfélkor.

Bagdad, Indonézia, Litvánia

Bagdadban erre az éjszakára feloldották a több mint tíz éve érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat. A forgalom szokatlanul nagy volt, de a merényletek elkerülése végett a központba autók nem hajthattak be.

Indonéziában a közelmúltbeli tragédiák – az AirAsia légitársaság gépének lezuhanása és a közép-jávai földcsuszamlás – áldozatainak emlékére tekintettel visszafogottan ünnepeltek az emberek. A fővárosban a megszokott szilveszteri fesztivál előtt a városvezetés tömeges imádkozást szervezett. Több városban semmilyen ünnepséget nem rendeztek.

Litvánia az euró bevezetésével ünnepli az új évet. A balti ország a 19. tagja az eurózónának. Algirdas Butkevicius miniszterelnök volt az első – közvetlenül az éjfél elütése után -, aki euróban vett ki készpénzt egy bankautomatából.

Olaszország, Dél-afrikai Köztársaság

Giorgio Napolitano olasz elnök újévköszöntő beszédében megerősítette, hogy hamarosan – idő előtt – lemond tisztségéről. Arra buzdította hazáját, hogy oldja meg égető gondjait, mint például a korrupció visszaszorítását és a fiatalok munkához juttatását, valamint hogy bátran folytassa a reformok keresztülvitelét.

A Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb városának, Johannesburgnak Hillbrow nevű negyedében hagyománnyá vált, hogy fölöslegessé vált lakberendezési tárgyakat – bútorokat, de akár tűzhelyet, hűtőgépet is – dobnak ki magas épületek ablakaiból. A hatóságok – hogy elsorvasszák ezt a veszélyes szokást – három éve már karnevált rendeznek a városrészben. A városban egyébként már hosszú évek óta megszokottá vált, hogy szilveszterkor nagyon sok kisebb súlyú bűncselekményt és vandál tetteket követnek el.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.