Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Ismét itt az ebola Sierra Leonéban

Központ szeptember 2, 2015 Külföld

Karanténba helyeztek ötven embert a Sella Kafta nevű faluban Sierra Leonéban, miután a hatóságok igazolták, hogy az Ebola-vírusban hunyt el ott a múlt héten egy idős nő – közölte a helyi járványügyi központ (NERC) vezetője kedden.

ebolaapolo
Azokat az embereket helyezték őrizetbe, akik nagy valószínűséggel kapcsolatba kerültek a vírusban múlt hét pénteken elhunyt nővel. Jelenleg a fertőzés forrását keresik a járványügyi hatóságok, egyelőre csak annyit tudnak, az áldozat legalább öt napig betegeskedett, anélkül hogy ezt jelentette volna az illetékes hatóságoknak, illetve nem járt a szintén járvány sújtotta Guineában vagy Libériában.

Sidi Yahya Tunis, a NERC kommunikációs igazgatója közölte, a fertőzésgyanús emberek karanténba helyezése mellett a hatóságok a nyugat-afrikai ország Kambia körzetében lévő falu lezárását is lehetségesnek tartják, amennyiben ez szükségessé válik. Tunis hozzátette, a július végén hatékonynak bizonyult, a Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott ebola-oltóanyagot tesztelő Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapata találkozik a NERC munkatársaival az érintett körzetben, hogy beadják a vakcinát a karanténba helyezetteknek, gátját vetve a vírus továbbterjedésének.
Nem sikerült őszre kiirtani

Sierra Leone továbbra sem ebolamentes, pedig az afrikai ország júniusban még arra számított, hogy a nyár végére búcsút inthet a járványnak. A WHO akkor nyilvánít egy országot a vírustól mentessé, ha ott negyvenkét napig – ez a vírus lappangási idejének duplája – nem jelentenek megbetegedést. A vírus legfőképpen vér és más testnedvek útján terjed, a halálos áldozatok holtteste pedig nagyon fertőző.

A WHO adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2013 decembere óta mintegy 28 ezer embert fertőzött meg a vírus, és mintegy 11 300 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset Guineában, Sierra Leonéban és Libériában történt.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.