Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

„Iszlamista öngyilkos merénylet történt” Németországban

Központ július 25, 2016 Külföld

Legalábbis a bajor belügyminiszter szerint nagyon valószínű. Az elkövető egy fesztiválra akart bejutni, de nem sikerült neki.

The pack back used to carry an explosive device is seen at the scene of a suicide attack in the southern German city of Ansbach on 25 June, 2016  A Syrian migrant set off an explosion at a bar in southern Germany that killed himself and wounded a dozen others late Sunday, authorities said, the third attack to hit Bavaria in a week. The 27-year-old, who had spent a stint in a psychiatric facility, had intended to target a music festival in the city of Ansbach but was turned away because he did not have a ticket.  / AFP PHOTO / dpa AND DPA / Daniel Karmann / Germany OUT

Valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel – foglalt állást hétfő reggel a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. „Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt” – vélekedett Hermann. A miniszter hozzátette: a hátizsákban lévő robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen. A hátizsákban a robbanóanyag mellett éles fémdarabok voltak, ez is arra utal, hogy nem egyszerű öngyilkosságról van szó – tette hozzá a tárcavezető.

A br24.de egy nyomozót is megszólaltatott, aki szerint amennyiben emberek között sikerült volna a fémdarabokkal megspékelt bombát felrobbantania, nagy valószínűséggel lettek volna halálos áldozatok.

Egy fesztiválon akart lecsapni

A támadó egy zenei fesztivált akart „meghiúsítani”, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy nem zárható ki az Iszlám Állam érintettsége, de konkrét bizonyíték még nincsen.

„Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet” – hangoztatta a bajor belügyminiszter.

Nem kapott menedéket

Hermann arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.Találtak egy mobilt

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.

forrás: mti, mno

Share Button
Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.