Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Izlandon már nem törvénysértés az istenkáromlás

Központ július 5, 2015 Külföld

Hatályon kívül helyezte az izlandi parlament az északi ország büntetőtörvénykönyvének az istenkáromlást szankcionáló cikkét – számolt be pénteken a The Reykjavík Grapevine című angol nyelvű izlandi magazin.

A törvénycikk hatályon kívül helyezését az izlandi Kalózpárt három képviselője januárban kezdeményezte a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, január 7-én végrehajtott, 12 halálos áldozatot szedő terrortámadást követően.

Az 1940-ben hozott szabályozás szerint pénzbírsággal vagy három hónapig terjedő szabadságvesztéssel voltak sújthatók mindazok, akik Izlandon egy „törvényesen fennálló vallási közösség dogmáit vagy vallása gyakorlását kigúnyolják vagy sértegetik”.
A The Reykjavík Grapevine című lap beszámolójában ugyanakkor megjegyezte, hogy a szigetországban az utóbbi néhány évtizedben alig néhány istenkáromlást érintő jogi eljárást folytattak le, és még kevesebb alkalommal született elítélő határozat.

2012-ben például megtagadta a Heilagan papa (Szent Pápa) nevű sör árusítását a szeszesitalokat árusító állami üzletlánc – Izlandon állami monopólium az alkoholkereskedelem – arra hivatkozva, hogy istenkáromló az ital neve. A pénzügyminisztérium ugyancsak ezt az álláspontot képviselte, az ombudsman azonban arra a megállapításra jutott, hogy istenkáromlásra hivatkozva nem lehet betiltani a sör eladását.

A The Reykjavík Grapevine mindenesetre emlékeztetett arra, az izlandi törvények továbbra is tiltják a vallási csoportokkal és más kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszédet.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 364

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.