Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Jelentkezett Petőfi egyik ükunokája

Központ július 7, 2015 Külföld

Maja és Szláva – így hívják Petőfi Sándor ükunokáit – közölte a szenzációs hírt a Borssal Nehéz Mihályné. Műfordító férjével egyikük fel is vette a kapcsolatot, és fényképeket is küldött.

petofi

Mint ismeretes: a barguzini elmélet hívei úgy gondolják: Petőfi Sándor nem a segesvári csatában halt meg, hanem Szibériába hurcolták politikai fogolyként.

Egy Barguzin nevű városkában Anna Ivanovna Kuznyecovánál, a postamester lányánál szállásolták el. Annuska és a költő között szerelem szövődött, gyermekük is született. Azt már kevesebben tudják, hogy Nehéz Mihálynak – aki részt vett az 1989-es barguzini expedícióban – sikerült Petôfi leszármazottaival felvennie a kapcsolatot.

petofi1

Az újságíró, műfordító a szibériai kutatásaiból hazatérve maga is meglepődött, amikor megcsörrent a telefonja, és az egyik Petrovics ükunoka, Szvetlána Kuznyecova hívta.

– A férjem 1991-ben Csitában találkozott egy Szekirev nevű egyetemi professzorral, aki elmesélte neki, hogy ők magyarok, de ezt titkolniuk kell. Ő mesélt neki először Petőfi ma élő orosz leszármazottairól is, akik időnként visszajárnak Barguzinba rokonlátogatóba és a temetőbe – idézte fel a Borsnak Nehézné Szilvássy Irén, aki féltve őrzi férje hagyatékát.

Nehéz Mihály, mielőtt hazaérkezett Szibériából, a Bajkál című folyóiratnál meghagyta elérhetőségeit. A Petőfi-legendát firtató cikk után jelentkeztek a Kuznyecovok, így jutottak el a magyar kutatóhoz is. Szvetlána levélben írta le származását, és fényképeket is küldött családjáról. Petőfi feltételezett orosz leszármazottainak eredeti fotográfiáit is mellékelte.

– Amikor a hölgy telefonon jelentkezett, teljesen elérzékenyült, hogy végre megismerheti a gyökereit, hiszen semmit sem tudtak az őseikről. Tőle tudjuk, hogy Petőfi fia 1852-ben jött világra, törvényen kívüliként nem kaphatta meg az apa családi nevét, ezért Annuska pap nagybátyja Dimitrij Kuznyecov néven anyakönyvezte – tette hozzá az asszony.

A családfa szerint Dimitrij fiát, vagyis Petőfi unokáját Nikolajnak hívták. A dédunokáját pedig Ivánnak. Ő erdőmérnök volt, és ugyanabban a házban élt, ahol magyar fogoly nagyapja. Két lányt és egy fiút nemzett. A legidősebb Maja, akinek bal felső szemfoga agyarszerűen nőtt, mint ismeretes, Petőfinek is kiállt ugyanez a foga. A középső Szvetlána, a legfiatalabb fiú pedig Szláva.

petofi2

A három állítólagos ükunoka: Maja, akinek a bal felső szemfoga agyarszerűen nőtt, Szvetlána (ő küldte a képeket Nehéz Mihálynak), Szláva a legkisebb fiú.

– A levéltári adatokból már kiderült, hogy létező famíliáról beszélünk, az anyai ágon kapott Kuznyecov név szabad polgárokká tette őket – mondta Irénke.

Forrás: borsonline.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 416

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.