Külföld

Kihaltnak hitt állatokat fedeztek fel Ausztrália partjainál

Szakemberek szerint új esély nyílt két kihaltnak hitt tengerikígyófaj megmentésére, miután Ausztrália vizeinél felfedeztek példányokat mindkét kígyóból.

kigyo

Az Aipysurus foliosquama és az Aipysurus apraefrontalis nevű kígyók képviselőit több mint 15 éve nem látták egykori élőhelyükön, az Ashmore-zátonynál a Timor-tengeren, Ausztrália és Indonézia között.

Most azonban mindkét faj példányait látták több ezer kilométerre délre, „épen és egészségesen” – írták a James Cook Egyetem szakemberei a Biological Conservation című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hüllők erősen veszélyeztetettek.

„Ez a felfedezés valóban nagyon figyelemreméltó, mert új esélyt kaptunk a végveszélyben lévő két nyugat-ausztráliai tengerikígyófaj megóvására” – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Blanche D’Anastasi.

Az Aipysurus apraefrontalist a Ningaloo-zátonynál, az Aipysurus foliosquamát a Cápa-öbölben látták. Ahhoz, hogy megmaradjanak, biztosítani kellene számukra megszokott életformájukat, és csökkenteni kellene a rájuk leselkedő környezeti ártalmakat a tudós szerint.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.