Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Kiskorú fiú lőtte tarkón a kémkedéssel vádolt tinédzsert

Központ március 11, 2015 Külföld

Egy állítólag Izraelnek kémkedő férfi meggyilkolásáról tett közzé videofelvételt kedd este az Iszlám Állam.

iszlam

Az internetre feltöltött tízperces felvétel szerint a földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtte tarkón. Egy idősebb dzsihadista a kivégzés előtt Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjának értesülései szerint a 19 éves áldozat Kelet-Jeruzsálemből származik.

Az Iszlám Állam zsidó célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött, és azzal, hogy meghódítják Jeruzsálemet. A videón ezután bemutattak egy fényképes listát, amelyen állítólag izraeli kémek szerepelnek.

Az Iszlám Állam arról számolt be az előző hónapban, hogy fogva tartja a Moszad egyik kémjét, és interjút közölt Muszallammal a csoport Dabik című propagandalapjában. Az újság szerint a férfit egyik zsidó szomszédja szervezte be az izraeli titkosszolgálathoz, és az lett volna a feladata, hogy felderítse az Iszlám Állam állásait illetve fegyverraktárait Szíriában.

Muszallam apja tagadta, hogy a fiatalember a Moszadnak dolgozott volna. “A fiam ártatlan. Az Iszlám Állam azért vádolta meg, mert megpróbált megszökni” – mondta az Izraelben élő férfi. Megszólalt a kivégzett Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam testvére, Ahmed is, aki szintén tagadta, hogy Mohamed a Moszad ügynöke lett volna. Szerinte testvérét azért ölték meg, mert megpróbált elszökni és hazatérni. Ahmed szavai szerint fizetés és házasság hamis ígéretével csábították Törökországon át az Iszlám Államba, ahol öt hónapon át Szíriában harcolt. Családja előzőleg nem tudott elutazási szándékáról, majd a Facebook és telefon segítségével ismét kapcsolatba léptek egymással. Édesanyjuk egészsége megromlott, és kétszáz dollárt küldtek neki a hazatéréshez, de ekkor az Iszlám Állam képviselői letartóztatták. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét információi szerint Muszallam 2014. október 24-én utazott Törökországba, majd onnan Szíriába ment, és önként, de szülei tudta nélkül csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Az izraeli hatóságok januárban bejelentették, hogy elfogtak hét arab állampolgárt, akik megpróbálták létrehozni az Iszlám Állam helyi szervezetét. Izraelben jelenleg 1,4 millió ember, az ország mintegy húsz százaléka arab nemzetiségű, az 1948-ban megalakult zsidó államban maradt 160 ezres arab lakosság leszármazottai.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 591

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.