Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Kitiltják a túl vékony modelleket a kifutókról Franciaországban

Központ december 21, 2015 Külföld

Az eredeti tervnél kevésbé szigorú új törvény szerint a modelleknek orvosi papírral kell igazolniuk, hogy testtömegindexük egy elfogadható határon belül van. Franciaországban a becslések szerint 30-40 ezren, többségében fiatalkorúak szenvednek anorexia nervosában. A magazinoknak pedig jelezniük kell, ha photoshop-trükkökkel tették vonzóbbá a modellt.

anorexic

A jövőben nem vonulhatnak a kifutókon túl vékony manökenek Franciaországban egy újonnan hozott törvény alapján.

A parlament a szabályozást egy sokat vitatott egészségügyi reform részeként fogadta el.

BMI alapján válogatnak

Ahhoz, hogy Franciaországban a manökenek divatbemutatókon és fotózásokon dolgozhassanak, a jövőben orvosi igazolással kell rendelkezniük arról, hogy egészségi állapotuk összeegyeztethető a munkával. A központi tényező a testtömegindex (BMI), vagyis a magasság és testsúly alapján kiszámított érték. A pontos kritériumokról szakbizottság fog dönteni.

Aki igazolás nélkül foglalkoztat manökent, hat hónap börtönre és 75 ezer eurós (23 ezer forintos) pénzbüntetésre számíthat. A szabályozás kevésbé szigorú, mint az eredetileg tervezett tilalom, melyről a képviselők tavasszal határoztak. Eszerint a hatóságok egy minimális BMI-t határoztak meg.

A modellügynökségek tiltakoztak az ellen, hogy a kóros soványságot, az anorexiát mint lelki eredetű betegséget összekeverjék a vékonysággal.

Jelezniük kell a photoshoppos trükköket

A csütörtökön elfogadott szabályozás szerint a fotókat manipuláló magazinoknak a képeken jelezniük kell, hogy különböző technikákkal megváltoztatták a modell kinézetét.

Izraelben már érvényben van a túlzottan vékony modellek elleni tilalom. Olaszország 2006-ban a divatházakkal egyetértésben tett politikai állásfoglalást az anorexia ellen. Több európai országban kerül időről időre terítékre a kérdés.

Gabriele Heinisch-Hosek osztrák oktatási és nőügyi miniszter szerint Ausztriában is be kellene vezetni a túlságosan sovány modellek foglalkoztatása elleni törvényt. “A felelősség azonban nem a modelleknél van, hanem azoknál, akik foglalkoztatják őket” – fejtette ki Heinisch-Hosek pénteken.

Franciaországban a becslések szerint 30-40 ezren, többségében fiatalkorúak szenvednek anorexia nervosában, a magas halálozási arányt felmutató étkezési és testképzavarban.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 413

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.