Központ
2020. február 19. szerda, Zsuzsanna

Kompromisszum körvonalazódik Görögország ügyében

Központ július 13, 2015 Külföld

Kompromisszumos javaslat született a harmadik görög mentőcsomagról hétfő hajnalban a görög, a német, a francia és az európai uniós vezetők között az eurózóna állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója különtárgyalásán.

gorog

A javaslatot reggel megvitatja az állam-, illetve kormányfők plénuma – jelentette be a csúcstalálkozó elnökének, Donald Tusknak a szóvivője. A szóvivő hajnali Twitter-bejegyzése alapján a plénumnak negyed ötkor össze kellett ülnie. Előtte, éjszaka Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Tusk tartott több különtalálkozót.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénzügyminiszter | Fotó: MTI/AP

Egy görög kormánytisztviselő azonban hozzátette ezekhez az információkhoz, hogy a négyoldalú javaslatnak vannak megoldatlan pontjai azokkal a gazdasági reformokkal kapcsolatban, amelyeket Athénnak végre kell hajtania a mentőcsomagért cserébe.”Két nagy ügy még nyitott – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepe és a luxemburgi 50 milliárd eurós alap”- mondta az illető, neve elhallgatását kérve.

Az eurózóna tagországai ragaszkodnak ahhoz, hogy az IMF is álljon ott minden további esetleges görög mentőcsomag mögött, valamint hogy Görögország állítson össze egy listát, amelyen legfeljebb 50 milliárd euró értékben privatizálható állami vagyontárgyak szerepelnek. “A többi rendben van, ha nem is nagyon.Ha neked pisztolyt tartanának a fejedhez, te is azt mondanád, hogy rendben van”- mondta a görög forrás az AFP hírügynökség tudósítója szerint.

Uniós gyámság

A The Guardian című brit lap arról számolt be vasárnap este:a csúcson a görög kormányfőt azzal szembesítették, hogy két lehetőség közül választhat. A gyors reformok végrehajtásával gyakorlatilag uniós gyámság alá helyezi országát, vagy kilép az eurózónából, és szembenéz a pénzügyi rendszer összeomlásával.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.