Központ
2018. július 16. hétfő, Valter

Köteleznék a keresztény cukrászt, hogy esküvői tortát készítsen egynemű pároknak is

Központ augusztus 15, 2015 Külföld

Nem hivatkozhat vallási meggyőződésére az a cukrász, aki nem készítette el egy azonos nemű pár esküvői tortáját – mondta ki az amerikai Colorado állam fellebbviteli bírósága csütörtökön.

tortahomo

Jack Phillips amerikai cukrász azzal indokolta, hogy nem készíti el egy meleg pár esküvői tortáját, hogy ez az ő keresztény hitének elveivel ütközik. Elmondása szerint nem okoz problémát neki, hogy kiszolgálja a melegeket, azonban egy esküvői torta elkészítése sértené a hitét.

Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után pedig Coloradóban szerettek volna ünnepelni. A cukrász ügyvédei kilátásba helyezték a döntés elleni fellebbezést a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, hiszen mint mondták, “a régóta dédelgetett amerikai szabadság” csökken, ha Phillipsnek a művészi tehetségével olyan ügyet kell szolgálnia, amivel nem ért egyet.

A bírósági döntés értelmében a tortarendelést visszautasító cukrászt pénzbírsággal sújthatják, ha a jövőben is előfordul vele hasonló eset. Az amerikai legfelsőbb bíróság ebben az évben legalizálta az azonos neműek házasságát az egész országban, így a mostani döntést a melegjogi aktivisták újabb győzelemként értékelték.

Júliusban egy hasonló esetben 135 000 dollár kártérítést kellett fizetnie egy oregoni cukrászatnak, amely visszautasította egy azonos nemű pár esküvői tortájának elkészítését két évvel ezelőtt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 541

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.