Külföld

Lefelejtették Izraelt a térképről

A világ egyik legnagyobb kiadóvállalata, a HarperCollins azonnal támadások kereszttüzébe került, miután olyan atlaszt adott ki, amelyiken nincs rajta Izrael. A térképen Jordánia és Szíria egészen a Földközi-tengerig tart, Gáza és Ciszjordánia neve is megjelenik, de Izraelről szó sincs.

izrael
Anglia és Wales püspöki konferenciája szerint a kiadó komoly kárt okozott a térségben zajló békefolyamatoknak.

A Keresztény-Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews) igazgatója, Dr. Jane Clements azt mondta, hogy a „térképek nagyon hatékonyan képesek megkérdőjelezni egy ország legitimitását, ez zavarhoz vezethet”. A tanács azt szeretné biztosítottnak látni, hogy az ENSZ hivatalos álláspontjának megfelelő országhatárok, nemzetek jelennek meg minden kiadott térképen.

A Twitteren gyorsan híre ment a kiadó hibájának, volt olyan, aki arról beszélt, hogy Izrael hatezer éve ott van, volt aki szerint legközelebb a holokausztról is megfeledkeznek, de olyan is akadt, aki szerint a cél az volt, hogy a cég még több pénzt keressen.

Az atlaszokat a Perzsa-öbölben működő angol nyelvű iskolákba szánta a kiadó egyik leányvállalata, a Collins Bartholomew. A cég szóvivője azt mondta, hogy a célközönség számára elfogadhatatlan lett volna, ha feltüntetik Izraelt a térképen. Az atlasz kifejezetten a helyi igényekre szabva készült.

Olyan hírek is megjelentek, hogy az egyik arab állam csak úgy engedélyezte helyi megjelentetést, ha „Izraelt kézzel kiradírozzák a térképről”.

A kiadó azóta elnézést kért, és közölte, hogy az atlaszokat visszahívják és megsemmisítik. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy „a HarperCollins mélyen sajnálja, hogy elmulasztotta Izraelt megjelentetni a Közel-Keletről készült térképén. A terméket eltávolították a polcokról, a cég minden megmaradt példányt megsemmisít. A HarperCollins szívből sajnálja a mulasztást és az okozott sérelmeket.”

forrás: kolozsvaros.ro

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.