Központ
2019. augusztus 24. szombat, Bertalan

Legalizálták Kaliforniában is az eutanáziát

Központ október 6, 2015 Külföld

Kalifornia lett hétfőn az ötödik amerikai állam, amelyben engedélyezték az eutanáziát. A Jerry Brown demokrata kormányzó által aláírt törvény jövőre lép hatályba, és 10 év múlva érvényét veszti, ha az állam törvényhozása nem hosszabbítja meg.

eutanazia

Az ABX2 15 néven besorolt jogszabály olyan gyógyíthatatlan betegek előtt nyitotta meg a kegyes halál lehetőségét, akikről két orvos is megállapítja, hogy fél évnél több nem lehet neki hátra, akik képesek lenyelni a számukra felírt, halált okozó szert, és akik ép ésszel hozzák meg a döntéseiket. Annak érdekében, hogy meggyőződjenek a páciens döntésének függetlenségéről, legalább egy olyan találkozót kell biztosítani, amelyen csak ő és az orvos van jelen. A betegnek írásban kell előre bejelentenie, hogy 48 órán belül végezni kíván magával.

„Nem tudom, mit tennék, ha elhúzódó és kínzó fájdalmak között haldokolnék. Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy megnyugtató lenne, ha mérlegelni tudnám az ezen törvény által felajánlott lehetőségeket. És másoktól sem tagadnám meg ezt a lehetőséget” – írta a kaliforniai törvényhozókhoz intézett levelében az egyébként a jezsuitáknál nevelkedett Brown.

A kormányzói aláírást 10 hónapig tartó kiélezett vita előzte meg. Az eutanáziát eddig Oregon, Washington, Montana és Vermont államban legalizálták az Egyesült Államokban. Az eljárás augusztusig Új-Mexikóban is törvényes volt, de akkor egy helyi fellebbviteli bíróság felülbírálta egy alsóbb szintű döntését, amely jogként határozta meg az orvos által elősegített halált. Az ügyet jelenleg az állam legfelsőbb bírósága tárgyalja.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 301

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.