Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Lehet, hogy meg se találják a lezuhant Germanwings-járat második fekete dobozát

Központ március 30, 2015 Külföld

Ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta: lehet, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket.

vueling
Kay Kratky az egyik német televízió csatorna vasárnap késő esti adásában azt mondta, hogy rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt. A gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak Marseille-től északkeletre. A második fekete dobozra azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet nyerjenek a történtekről – tette hozzá a Germanwings diszkont légitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak. A repülőn tartózkodó 150 ember meghalt. Lubitz sajtóértesülések szerint mentális betegségben szenvedett, kezelés alatt állt, betegségét azonban titkolta munkaadója előtt.

A tragédia áldozatait ideális körülmények között május elejére sikerülhet azonosítani, de lehet, hogy csak később. Christian Reiterosztrák orvosszakértő szerint két héten belül lezárulhat a holttestek utáni keresés, ha az időjárás nem szól közbe. Már május elejére azonosítani lehetne az áldozatok nagy részét, ha sikerül a DNS-vizsgálathoz megfelelő szövetmintát nyerni a maradványokból.

Francois Balique az I-télé hírtelevíziónak elmondta, hogy a több száz maradványból vett DNS-minták hetven különböző embertől származnak. A nyomozást vezető marseille-i ügyész a BFM hírtelevíziót arról tájékoztatta, hogy “70-80 különböző DNS-t különítettek el”.

Ezeket Párizsban fogják összehasonlítani a hozzátartozóktól vett DNS-mintákkal, és azok alapján azonosítják az áldozatok maradványait.

A mentés vezetője szerint a repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy egyetlen ép holttestet sem találtak.

A baleset helyszínén vasárnap is folytatódott a kutatás. Hatodik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek, valamint folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken, ahova a mintegy hatvan fős alakulatot a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból két helikopter szállítja.

Az időjárás a hétvégén nagyon kedvező volt a kutatáshoz, sütött a nap, szélmentes volt az idő, a helikopterek folyamatosan tudnak repülni a mentőközpont és az attól légvonalban tíz kilométerre található helyszín között, amelyet éjszakánként négy csendőr őriz.

Két másik osztrák szakértő bírálta a francia ügyészséget, szerintük a hatóság elhamarkodottan közölte azzal kapcsolatos gyanúját, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát. Az ügyészség lépése szerintük médiahisztériához és spekulációkhoz vezetett, a második fekete doboz azonban fontos technikai információkkal szolgálhat arról, hogy mi is történt pontosan.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 659

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.