Központ
2018. július 20. péntek, Illés

Lezuhant egy Airbus, halottak – intézkedések több európai országban

Központ május 11, 2015 Külföld

Németország, Nagy-Britannia és Törökország is úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti Airbus A400M típusú katonai szállítógépeinek repülését, miután előző nap a dél-spanyolországi Sevilla közelében lezuhant egy hasonló repülőgép, és a katasztrófában négy ember életét vesztette.

repulozuhan
Egyelőre nem tudni, mi okozta a szállító repülőgép szombati balesetét, amely próbarepülést végzett a spanyol légtérben. Ez volt az Airbus A400M típusú gép első halálos kimenetelű katasztrófája.
E szállítógéptípus összeszerelő üzemének a Sevilla melletti San Pablo repülőtér ad otthont, amelyet a balesetet követően azonnal szakértők egy csoportja keresett fel, hogy kivizsgálják a történteket. Az Airbus egyik szóvivője szombaton az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta: az A400M típust jelenleg Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Törökországban használják. Nyolc ország rendelt e gépekből, az említett négyen kívül Belgium, Luxemburg, Malajzia és Spanyolország is.

Mindenesetre a német hadsereg már szombaton bejelentette, újabb utasításig felfüggesztik egyetlen Airbus A400M típusú repülőgépük próbarepüléseit. A katonaság szóvivője azt mondta, jelenleg azt várják, hogy befejeződjön a repülőgépgyártó cégnek a szombati baleset okait feltáró vizsgálata.

A brit védelmi minisztérium illetékese ugyancsak bejelentette, “elővigyázatossági okokból” ideiglenesen kivonják a forgalomból az ilyen típusú katonai szállítógépeket. Az Anadolu török hírügynökség vasárnap arról adott hírt, hogy Törökország – ahova a szombaton lezuhant gépet készültek elszállítani – “biztonsági okokból” ugyancsak leállította két Airbus A400M típusú repülőgépének próbarepüléseit.

Ehhez képest a francia védelmi minisztérium illetékese a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nincs okuk felszállási tilalmat adni e katonai repülőgépeknek “a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján”.

Az Airbus A400M négy légcsavaros, közepes katonai szállító repülőgép, amelyet az Airbus cég fejleszt az említett országok megrendelésére, főleg a Transall C–160 és a C–130 Hercules repülőgépek leváltására. Franciaország 50, Németország 53, Spanyolország 27, az Egyesült Királyság pedig 22 ilyen típusú repülőgépet rendelt az Airbus cégtől.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.