Központ
2019. október 17. csütörtök, Hedvig

Luxemburg nem adna szavazati jogot a befogadott külföldieknek

Központ június 8, 2015 Külföld

szavazElutasították a luxemburgiak a vasárnap tartott népszavazáson, hogy az országban élő külföldiek (a lakosság 45 százaléka) szavazati jogot kapjanak a parlamenti választásokon – derült ki az előzetes eredményekből.  A voksok 82 százalékos feldolgozottsága alapján a referendumnak csak minden ötödik résztvevője támogatta a szavazati jog kiterjesztését a nagyhercegségben élő külföldiekre.

A Xavier Bettel liberális kormányfő által pártolt reform szerint azoknak a külföldi állampolgároknak biztosítottak volna szavazati jogot a nemzeti választásokon, akik legalább 10 éve az országban élnek és korábban már részt vettek legalább egy helyhatósági vagy európai választáson.

A népszavazáson arról is kellett dönteni, hogy a jövőben a választásokon való részvétel alsó korhatára az eddigi 18 év helyett 16 legyen, és hogy a miniszterek maximum 10 évet, azaz két ciklust tölthessenek hivatalban egyhuzamban. Mindkét kérdés esetében a nem szavazatok kerültek többségbe. A referendum végleges eredményeit vasárnap este teszik közzé.

A népszavazás eredménye nem kötelező jellegű. Annak alapján a tervek szerint egy javaslatot dolgoznak ki, amely alapul szolgál egy új alkotmány kidolgozásához, amelyről egyébként 2017-ben újabb referendumot terveznek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 346

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.