Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső
Ma
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Magyar pálinkafőzde nyerte az európai párlatversenyt

Központ március 17, 2015 Külföld

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 23. alkalommal rendezték meg a párlatkészítők legtekintélyesebb közép-európai szakmai bajnokságát.

palinka

A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy-kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat, mintegy 1500 tétellel pályázva. A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), Magyarországot 25 főzde képviselte.

A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. Ennek köszönhetően a 3. legtöbb díjat a magyar nevezők nyerték. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmestere lett.

A versenyen évről-évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium feketebodza- (2012) és a Gyulai Pálinka feketeribiszke-pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt almapálinkája és tokaji sárgamuskotály törkölypálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

Aranyérmet nyert magyar párlatok: Gyenesei Pálinkárium: bodza (2012); Martin Steel Capital Kft.: Nanguozui (2014); Martin Steel Capital Kft.: Laopiziu (2014); Etyeki Czimeres Pálinka: szilva; Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft.: birskörte; Spirits – 68 Kft.: Nobilis érlelt szilvapálinka (2013); Márton és Lányai: Gurulós málna.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a magyar indulóknak külön díjátadót is beépítettek a programba, az aranyérmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át.

Forrás: agrarszektor.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 225

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.