Külföld

Már el is engedték a párizsi merénylet kapcsán őrizetbe vett testvérpárt

A belgiumi hatóságok vasárnap őrizetbe vettek és kihallgattak két személyt – egy testvérpárt – a Párizsban november 13-án végrehajtott vérengzésekkel kapcsolatos nyomozás keretében. Hétfői közlés szerint egy nappal később szabadon engedték őket.

A belga hírügynökség és az RTBF állami televízió a belga szövetségi ügyészségtől kapott információkra hivatkozva jelentette, hogy a rendőrségi akcióra Brüsszel központjában, a Dansaert negyedben került sor, a házkutatást egy lakóház hatodik emeletén végezték, addig a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője az AFP-nek elmondta: a két testvért kihallgatás céljából vették őrizetbe, a rendőrségi akció a november 13-i párizsi merényletsorozattal kapcsolatos nyomozás keretébe illeszkedik, s nem azért mozgósították a rendőrséget, mert az e vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot remélték volna elfogni.

Az éjszaka folyamán egy másik, a brüsszeli Laeken városrészben végrehajtott akcióban két további embert vettek őrizetbe a párizsi merényletek kapcsán folyó nyomozás keretében, és a testvérpár egy barátját is kihallgatták az éjszaka folyamán. Hétfőn ugyanakkor az ügyészség közleménye szerint mint az öt őrizetbe vett személyt szabadon engedték.

Salah Abdeslam még szökésben

Az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter egyébként a múlt hét közepén elmondta: a párizsi terrorcselekmények után két nappal felderítették a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam tartózkodási helyét Brüsszel Molenbeek nevű negyedében, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást, és a gyanúsított ezáltal időt nyerhetett a szökésre. Eric Van Der Sypt is beszélt erről, azt mondta: „Okunk volt azt hinni, hogy Salah Abdeslam abban a lakásban tartózkodik, ezért november 16-án reggel 5 órakor házkutatást tartottunk, de nem volt ott”.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

forrás: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.