Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

Már több mint 200 halottja van a csonttörő láznak

Központ május 5, 2015 Külföld

Legkevesebb 229-en haltak bele a dengue-lázba idén Brazíliában, a csonttörő lázként is emlegetett betegség leginkább az ország déli részén fekvő Sao Paulo államban terjed, és genetikailag módosított szúnyogokkal próbálnak meg harcolni ellene.

csonttorolaz
A brazil egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a 2015-ös év első 15 hetében 745 900-an fertőződtek meg a dengue-láz kórokozójával, ami 234 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Ez százezer lakosonként 67,8 megbetegedés, vagyis járványnak tekinthető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint.

Sao Paulo államban 401 564-en kapták meg a dengue-lázat, amely vérzéses formájában halálos is lehet. A lázban idén elhunyt betegek közül 169 volt Sao Pauló-i, ami 44,9 százalékos növekedés 2014 azonos időszakához képest, és szomorú rekord Brazília legnépesebb szövetségi államában, ahol 1990 óta nem haltak meg ennyien dengue-lázban.

Sao Paulo városától 160 kilométerre, Piracicabában a napokban 100 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon, hogy így próbálják felvenni a harcot a betegség ellen, a dengue-vírust ugyanis szúnyogok terjesztik. A genetikailag módosított moszkitók kétszer olyan sokan lesznek, mint a természetben élő társaik, utódaik viszont nem érik meg a felnőttkort. Ezáltal csökken a kórokozót terjesztő Aedes aegypti szúnyogok száma.

A 200 milliós Brazíliát az ezredforduló óta egyre erősebben sújtja a dengue-láz, 2000 óta több mint hétmillió esetet regisztráltak. Az elmúlt öt évben több mint 800-an haltak bele a betegségbe.

A dengue-láz klasszikus tünetei a hirtelen kezdődő láz, a fejfájás, a kiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A betegség másik elnevezése, a csonttörő láz arra utal, hogy mennyire súlyos lehet ez a fájdalom.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 267

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.