Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Másodállásban kémkedett egy kínai taxisofőr

Központ március 24, 2015 Külföld

Lebukott egy taxisofőr az észak-kínai Honan tartományban, mert a gyanú szerint külföldieknek kémkedett, gyűjtött információkat – írta egy helyi újság nyomán a South China Morning Post című hongkongi lap kedden.

A Tuan családnevű férfit állítólag 2013 nyarán szervezték be az interneten, miután online álláshirdetést adott fel. Eleinte mindössze 300 jüanért (nem egészen 50 euró) az volt a dolga, hogy Kajfeng város egy katonai létesítményénél a ki- és bemenő autók rendszámát rögzítse. Később a bázis körül kellett kerékpároznia és megfigyeléseiről jegyzeteket készítenie. Nappali elfoglaltságáért már este megkapta a fizetséget. Lebukásáig, a múlt év végéig 40 ezer jüan (majdnem 6000 euró) ütötte a markát.

Honan tartomány állambiztonsági hivatala húszéves működése során most először hozott nyilvánosságra kémkedéssel kapcsolatos esetet – derült ki az összeállításból. Ebben utaltak arra is, hogy a tartomány vélhetően azért került a külföldi ügynökségek látókörébe, mert több helyőrség, védelmi kutatásokat végző intézet és támaszpont is található a területén. Hogy kik voltak a megrendelők, azt nem hozták nyilvánosságra.

Kínában hetekkel korábban arról cikkeztek, hogy kémkedésért, katonai objektumok külföldiek megbízásából való fényképezéséért és a képek külföldre juttatásáért két külön ügyben hét, illetve hat év börtönbüntetésre ítéltek két kínai férfit. A megbízók kilétét akkor sem közölték.

Az északkeleti Liaoning tartomány belbiztonsági szervei még tavaly fogták le a két férfit államtitkok kiszivárogtatásának gyanújával. Mindkettőjükre az interneten, a közösségi médiában talált rá későbbi megbízója. Egyikük azt kapta feladatul, hogy katonai objektumok közelében keressen munkát és készítsen fényképeket. A másiknak Kína első – Liaoning nevű – repülőgép-hordozójáról kellett fotókat készítenie.

A kínai törvényhozás tavaly ősszel fogadta el az állambiztonság átfogó védelmét szolgáló új kémelhárítási jogszabályt. Ebben meghatározták a kémkedés fogalmát, s megállapították, hogy bűncselekményt követnek el azok a külföldi szervezetek és magánszemélyek, amelyek és akik kémtevékenységet folytatnak, erre másokat rávesznek vagy anyagilag ebben támogatnak. Ugyanúgy azok a hazai szervezetek és magánszemélyek is, amelyek, illetve akik külföldieknek kémkednek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 592

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.