Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Havazás
Kedd
Havazás

Másodállásban kémkedett egy kínai taxisofőr

Központ március 24, 2015 Külföld

Lebukott egy taxisofőr az észak-kínai Honan tartományban, mert a gyanú szerint külföldieknek kémkedett, gyűjtött információkat – írta egy helyi újság nyomán a South China Morning Post című hongkongi lap kedden.

A Tuan családnevű férfit állítólag 2013 nyarán szervezték be az interneten, miután online álláshirdetést adott fel. Eleinte mindössze 300 jüanért (nem egészen 50 euró) az volt a dolga, hogy Kajfeng város egy katonai létesítményénél a ki- és bemenő autók rendszámát rögzítse. Később a bázis körül kellett kerékpároznia és megfigyeléseiről jegyzeteket készítenie. Nappali elfoglaltságáért már este megkapta a fizetséget. Lebukásáig, a múlt év végéig 40 ezer jüan (majdnem 6000 euró) ütötte a markát.

Honan tartomány állambiztonsági hivatala húszéves működése során most először hozott nyilvánosságra kémkedéssel kapcsolatos esetet – derült ki az összeállításból. Ebben utaltak arra is, hogy a tartomány vélhetően azért került a külföldi ügynökségek látókörébe, mert több helyőrség, védelmi kutatásokat végző intézet és támaszpont is található a területén. Hogy kik voltak a megrendelők, azt nem hozták nyilvánosságra.

Kínában hetekkel korábban arról cikkeztek, hogy kémkedésért, katonai objektumok külföldiek megbízásából való fényképezéséért és a képek külföldre juttatásáért két külön ügyben hét, illetve hat év börtönbüntetésre ítéltek két kínai férfit. A megbízók kilétét akkor sem közölték.

Az északkeleti Liaoning tartomány belbiztonsági szervei még tavaly fogták le a két férfit államtitkok kiszivárogtatásának gyanújával. Mindkettőjükre az interneten, a közösségi médiában talált rá későbbi megbízója. Egyikük azt kapta feladatul, hogy katonai objektumok közelében keressen munkát és készítsen fényképeket. A másiknak Kína első – Liaoning nevű – repülőgép-hordozójáról kellett fotókat készítenie.

A kínai törvényhozás tavaly ősszel fogadta el az állambiztonság átfogó védelmét szolgáló új kémelhárítási jogszabályt. Ebben meghatározták a kémkedés fogalmát, s megállapították, hogy bűncselekményt követnek el azok a külföldi szervezetek és magánszemélyek, amelyek és akik kémtevékenységet folytatnak, erre másokat rávesznek vagy anyagilag ebben támogatnak. Ugyanúgy azok a hazai szervezetek és magánszemélyek is, amelyek, illetve akik külföldieknek kémkednek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 311

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.