Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Jégsörét
Kedd
Jégsörét
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Megbukhat Merkel

Központ január 20, 2016 Külföld

Csöbörből vödörbe. Merkel már nem hozhat jó döntést.

merkel

Súlyos dilemma elé került a német kancellár. Ha enged a bírálóinak, és változtat a migránspolitikáján, akkor elveszíti a hitelességét. Ha nem, akkor elveszíti a hatalmát.

Michael Spreng Németország egyik legtekintélyesebb politikai tanácsadója. A szakértő a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak kedden úgy elemezte a német belpolitikai helyzetet, hogy komoly esélyét látja annak, hogy 2016 végére már nem így hívják majd a német kancellárt.

Merkel azért is került kutyaszorítóba, mert már az általa vezetett jobboldali CDU/CSU pártszövetségben is felmerült, hogy jobb lenne nélküle, főleg, ha nem változtat migráns-politikáján. Spreng szerint azonban a kancellárnak nincs más választása, mint politikájának folytatása.”

Kitartóan törekednie kell:

  1. az uniós külső határ ellenőrzésének megerősítésére
  2. az uniós menedékkérő-regisztrációs központok felállítására
  3. az uniós menekültelosztási kvóta elfogadtatására.

A vezető politikai tanácsadó szerint ezen Merkel csak akkor változtathat, ha az unióban már semmit nem sikerül elérnie. Ekkor azonban úgy kell pálfordulást végrehajtania, hogy azzal ne veszítse hitelét. A szakértő tippeket is adott a kancellárnak, például azt, hogy működjön együtt Ausztriával a szlovén és a horvát határok védelmében, és bővítsék ki a biztonságos országok listáját.

Azonban Spreng szerint még ez is nagyon kockázatos. Ha viszont Merkel hajthatatlan marad, be fog következni, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen a Bundestagban – mondta az elemző.

Ha Merkel megy… A legesélyesebb jelölt utódjaként Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, azonban ő is legfeljebb csak a 2017-es választásokig. Michael Spreng két hónapot adott a német kancellárnak. Szerinte, ha a CDU/CSU rosszul szerepel a márciusi Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi választásokon, annak véges következményei lehetnek az uniópártoknál.

Forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 288

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.