Központ
2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla, Líviusz

Megegyezés született Berlinben

Központ december 14, 2015 Külföld

Megegyezésre jutott a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöksége a menekültpolitikáról szóló kongresszusi határozati javaslatról – jelentette be a Angela Merkel. A dokumentum nem tartalmazza a „felső határ” kifejezést, de a javaslatba belefoglalták, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát „érezhetően csökkenteni” kell – mondta a német kancellár. Angela Merkel mindig is elutasította a felső határ gondolatát, vagyis azt, hogy előre rögzíteni kell, Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente.

Angela Merkel az ARD országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy az elnökség egy ellenszavazat mellett elfogadta a hétfőn Karlsruhéban kezdődő kongresszusra készített határozati javaslatot.

A dokumentum nem tartalmazza a „felső határ” kifejezést, de az „emberek aggodalmaira” tekintettel beépítették a javaslatba, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát „érezhetően csökkenteni” kell – mondta a kancellár, aki mindig is elutasította a felső határ vagy létszámplafon gondolatát, vagyis azt, hogy előre rögzíteni kell, hogy Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente.
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy elégedett a kompromisszummal. Azt mondta, hogy sikerült olyan „irányvonalat kialakítani, amely megfelel az én megközelítésemnek”.

A kancellár a másik országos közszolgálati televíziónak, a ZDF-nek is nyilatkozott. Úgy vélte, a vasárnapi elnökségi ülésen véglegesített és az elfogadással a kongresszus elé terjesztett határozati javaslat teljes mértékben összhangban van azzal a válságkezelési elképzeléssel, amelyet hónapok óta képvisel.

Angela Merkel eddigi nyilatkozataiban rendre szerepelt, hogy csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát. Például a bajor testvérpárt, a CSU novemberi müncheni kongresszusán kiemelte, hogy csökkenteni kell a menekültek számát, de szerinte ezt csak azzal lehet elérni, ha egyszerre három szinten, nemzetállami, európai uniós és nemzetközi szinten tesznek érte.

A menedékkérők, menekültek számának csökkentésére irányuló törekvés a kongresszusi határozati javaslat eredeti változatában is megjelent. A nyilvánosságra nem hozott eredeti szövegben sajtóértesülések szerint az állt, hogy Németország teherbíró képessége ugyan jelentős, de egyetlen állam, még Németország sem tudja egyedül beteljesíteni valamennyi menekült reményeit, és ezért, illetve a menekültek befogadása iránti „társadalmi elfogadottság” biztosítása céljából csökkenteni kell a menekültek számát.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott végleges szövegben az áll, hogy a CDU szem előtt tartja a Németországban élő „emberek érdekeit”, és „határozottan” törekedik azért, hogy „hatékony intézkedések” révén „érezhetően csökkenjen” a menedékkérők beáramlása, hiszen a menekülthullám jelenlegi szintjének fennmaradása hosszabb távon „túlterhelné az államot és a társadalmat, még egy olyan országban is, mint Németország”.

„További lépéseket kell tenni”

A dokumentum szerint az utóbbi hónapokban sikerült előrelépni a menekültválság kezelésében, de „további lépéseket kell tenni Németországban, Európában és a nemzetközi közösségben”. A létszámplafon mellett nem került be a határozati javaslatba a pártelnök-kancellár menekültügyi vonalvezetését rosszalló csoportok, politikusok másik fő követelése sem, miszerint tovább kell erősíteni az országhatár védelmét, és akár meg is kell tagadni a belépést menedékkérőktől, ha nem sikerül biztosítani az uniós külső határ védelmét. Ugyanakkor a Merkel-féle menekültpolitikát nyilvánosan bíráló főbb CDU-s politikusok és csoportok mind kifejezték elégedettségüket, és visszavonták kongresszusi határozati javaslataikat a létszámplafonról és az országhatár védelméről.

Angela Merkel az ARD-ben sugárzott interjúban arra a kérdésre, hogy a menekültválság kancellári munkásságának legnehezebb feladata-e, azt mondta, hogy inkább a „leginkább összetett” kérdésről van szó, és felidézte a pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble által több alkalommal kifejtett gondolatot, hogy Németország számára a menekültválság „randevú a globalizáció valóságával”.

A kancellár kiemelte, hogy a válság kezelésében az uniós külső határok védelme a legfontosabb, a menekültek tagállamok közötti elosztása pedig egy „másik fejezet”. Hozzátette: számára fontos, hogy Németország megfeleljen humanitárius kötelezettségeinek, de megfeleljen „Európának is”.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 297

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.