Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Meghalt Fidel Castro egykori nagy szerelme

Központ március 3, 2015 Külföld

Nyolcvankilenc éves korában, pénteken elhunyt Naty Revuelta, Fidel Castro egykori nagy szerelme. A hétvégén szűk körben el is hamvasztották – közölte Revuelta gondozója az AP amerikai hírügynökséggel. Az idős asszony tavaly agyvérzést kapott, azóta betegeskedett.

naty

Naty Revuelta 1925. december 6-án született, szülei válása után az Egyesült Államokban tanult. Natalia 19 éves korában tért vissza hazájába, előbb az amerikai nagykövetségen, majd a Standard Oilnál kapott munkát, írja az MTI. Huszonkét évesen hozzáment egy nála csaknem két évtizeddel idősebb szívsebészhez, akitől egy lánya született, Nina.

A szőke hajú, zöld szemű, gömbölyded Natalia a havannai társasági élet közkedvelt alakja volt, őt tartották annak idején Kuba egyik legszebb asszonyának. Szépsége egy Fidel Castróról szóló életrajz szerzője, Georgie Anne Geyer szerint azonban forradalmi szellemmel és kalandvággyal párosult. Férje sokat dolgozott, őt pedig egy idő után nem elégítették ki a fogadások, és az anyaságban sem lelt elég örömet. Figyelme így a politikai kérdések, elsősorban a korrupció elleni harc gondolata felé fordult, egyre több gyűlésen vett részt.

Akkoriban Fidel Castro Mirta Diaz-Balarttal élt házasságban, a nőt még egyetemistaként ismerte meg. Naty Revueltára egy tüntetésen figyelt fel. Később olyannyira összebarátkoztak, hogy Revuelta lakásán tartották gyűléseiket. A nő feltétel nélküli híve lett Castrónak és az általa képviselt ügynek, minden pénzét, majd értékes ékszereit is neki adta. Miután 1953-ban Castro börtönbe került, Revuelta gyakran írt neki, a forradalmár pedig válaszolt. Ma ezeket a leveleket azon kevés kordokumentum között tartják számon, amelyek bepillantást engednek Fidel Castro legszemélyesebb világába. A forradalmár és felesége később elváltak, részben azért, mert a férfi egyik levele tévedésből felesége, és nem Naty Revuelta kezébe került.

Miután Fidel Castro 1955-ben kiszabadult, felkereste Revueltát, és rövid viszonyt folytattak, az asszony szerint akkor először. A nő teherbe esett, de nem árulta el Castrónak, hogy ne tartsa vissza a forradalmárt attól, hogy Mexikóba meneküljön. Fidel arra kérte szerelmét, hogy kövesse őt, és legyen a felesége, de Naty Revuelta elutasította, mert úgy gondolta, hogy a férfira halál vár. Közös lányuk, Alina 1956-ban, fél évvel az előtt született meg, hogy Castro visszatért Kubába és bevette magát a Sierra Maestrába.

A kislány anyja férjének nevét viselte, és csak kiskamaszként tudta meg, hogy ki a vér szerinti apja. Castro a nevére akarta venni, de Alina – mint azt memoárjában írta – nem kért ebből. Fidellel mindig is rossz volt a kapcsolata, azzal vádolta apját, hogy beleavatkozik az életébe. Naty Revuelta 1959-ben elvált férjétől, és titokban arra készült, hogy ő lesz Kuba első számú asszonya, de Castro távolságot tartott tőle.

Revuelta és Castro között az évek múltával alig maradt kapcsolat, a nő mégis rendszeres vendége volt a nagykövetségek fogadásainak. 2008-ban a La Vanguardia című spanyol lapnak azt mondta, soha nem kesergett amiatt, hogy Fidel a forradalom ügyét előrébb helyezte magánéleténél. “De azért sok évbe telt, mire megszabadultam ettől a szerelemtől” – tette hozzá.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 725

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.