Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Megkóstoltak egy 170 éves sört

Központ március 10, 2015 Külföld

Öt évvel ezelőtt négy üveg sört találtak egy 1840-ben elsüllyedt hajó fedélzetén. Német és finn kutatók kibontották a 170 éves söröket, és meglepődve tapasztalták, hogy egyes baktériumok túlélték a közel két évszázados bezártságot.

sor

A sörösüvegeket nagy valószínűséggel Belgiumban töltötték tele és vagy Oroszországba szánták, vagy valamelyik skandináv államba. Annyi biztos, hogy a finn Aland-sziget közelében süllyedt el velük a szkúner. A különleges leletet búvárok fedezték fel ötvenméteres mélységben és hozták a felszínre 150 pezsgőspalack társaságában – írja a Népszabadság.

Brian Gibson, a VTT Műszaki Kutatóközpont (Espoo) munkatársa szerint a lelet új információkkal szolgált az egykori sörfőzési szokásokról. Így például a sörfőzés alapanyagát, a komlót akkoriban másként készíthettek elő, és a sör alkoholtartalma is csupán 2,8-3,2 százalék között lehetett, azaz alacsonyabb volt a mai sörökénél. Ellenben több volt benne a glükóz, azaz édesebb ízű lehetett az itóka.

A legtöbb, a sörökben általában előforduló vegyületet – észtereket, 2-fenil-etanolt – megtalálták. Az is kiderült, hogy a sörök egy fokkal savasabbak voltak a jelenleg kedvelteknél.

A sör nem maradt ép, mert a tengervíz átszivárgott a dugón és ihatatlanná sózta az üveg tartalmát, így nem tudhatjuk, hogy milyen ízeket élvezhettek akkoriban a sörivók. Ennek ellenére két üvegbe belekóstoltak a finnek, akik így sok mindent tapasztaltak, de az eredeti ízeket nem. Azt azonban megállapítottak, hogy az illata az égett gumira, míg mások szerint a kecskére hasonlított.

Forrás: nol.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 228

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.