Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Megkóstoltak egy 170 éves sört

Központ március 10, 2015 Külföld

Öt évvel ezelőtt négy üveg sört találtak egy 1840-ben elsüllyedt hajó fedélzetén. Német és finn kutatók kibontották a 170 éves söröket, és meglepődve tapasztalták, hogy egyes baktériumok túlélték a közel két évszázados bezártságot.

sor

A sörösüvegeket nagy valószínűséggel Belgiumban töltötték tele és vagy Oroszországba szánták, vagy valamelyik skandináv államba. Annyi biztos, hogy a finn Aland-sziget közelében süllyedt el velük a szkúner. A különleges leletet búvárok fedezték fel ötvenméteres mélységben és hozták a felszínre 150 pezsgőspalack társaságában – írja a Népszabadság.

Brian Gibson, a VTT Műszaki Kutatóközpont (Espoo) munkatársa szerint a lelet új információkkal szolgált az egykori sörfőzési szokásokról. Így például a sörfőzés alapanyagát, a komlót akkoriban másként készíthettek elő, és a sör alkoholtartalma is csupán 2,8-3,2 százalék között lehetett, azaz alacsonyabb volt a mai sörökénél. Ellenben több volt benne a glükóz, azaz édesebb ízű lehetett az itóka.

A legtöbb, a sörökben általában előforduló vegyületet – észtereket, 2-fenil-etanolt – megtalálták. Az is kiderült, hogy a sörök egy fokkal savasabbak voltak a jelenleg kedvelteknél.

A sör nem maradt ép, mert a tengervíz átszivárgott a dugón és ihatatlanná sózta az üveg tartalmát, így nem tudhatjuk, hogy milyen ízeket élvezhettek akkoriban a sörivók. Ennek ellenére két üvegbe belekóstoltak a finnek, akik így sok mindent tapasztaltak, de az eredeti ízeket nem. Azt azonban megállapítottak, hogy az illata az égett gumira, míg mások szerint a kecskére hasonlított.

Forrás: nol.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.