Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Meglőttek egy egykori vezető koszovói albán politikust

Központ március 13, 2017 Külföld

Meglőtték Azem Vllasi koszovói ügyvédet és elemzőt, a volt Jugoszlávia egyik albán nemzetiségű vezető politikusát hétfőn pristinai otthona előtt – írta a helyi sajtó.

A lövés a vállán érte a 68 éves volt politikust, akit azonnal kórházba szállítottak, orvosai szerint nincs veszélyben az élete.

Felesége, Nadira Avdic Vllasia a sajtónak elmondta: reggel egy férfi jelent meg náluk, aki jogi képviseletet kért az ügyvédtől, ám ő elutasította, mondván, nem foglalkozik az adott területtel. Ezt követően a támadó lökdösni kezdte, majd elővette pisztolyát, és rálőtt Azem Vllasira.

A rendőrség időközben azonosította a támadót, részleteket azonban nem közölt.

Azem Vllasi 1974-től a Jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetség (SKOJ) vezetője volt, és elnyerte Josip Broz Tito elnök bizalmát is, aminek köszönhetően ő lett az első ifjúsági vezető, akit újraválasztottak. Később a Jugoszláv Kommunista Párt magas rangú tisztségviselője volt. Az 1980-as évek második felétől hevesen szembeszállt Slobodan Milosevic politikájával, és azokkal a törekvésekkel, amelyekkel a szerb elnök megszüntette volna Koszovó autonómiáját. Lépéseivel nagy népszerűségre tett szert a többségében albánok lakta Koszovóban, ám Milosevic rezsimje 1989-ben bebörtönözte. Szabadulását követően még aktívabban lépett fel a szerb elnyomás ellen az akkor még Jugoszláviához, majd Szerbiához tartozó tartományban.

Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltását követően Azem Vllasi politikai elemzőként, elnöki tanácsadóként és a kormány külpolitikai tanácsadójaként is tevékenykedett.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 215

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.