Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Menesztette elnökét a Nobel-díjakat kiosztó bizottság

Központ március 4, 2015 Külföld

A Nobel-békedíj 114 éves történelme során most először menesztette elnökét a díjat adományozó bizottság, miután jobboldali ellenzői többségbe kerültek a testületben.

nobel

Thorbjorn Jagland volt munkáspárti miniszterelnök, aki 2009 óta az öttagú bizottság elnöke, most egyszerű tag lesz. Tisztségét Kaci Kullmann Five, a bizottság jelenlegi alelnöke, a kormányzó Konzervatív Párt volt vezetője veszi át.

Egyes jobboldaliak bírálták Jaglandot, és idén új konzervatív tagja lett a testületnek, amelyben így 3-2 arányú többséget szerzett a jobboldal. A bizottság, amelynek tagjait a parlament jelöli, összetételében a törvényhozás arányait tükrözi. Az idei első ülésen a bizottság 276 személy és szervezet jelölését hagyta jóvá.

Jaglandot mindenekelőtt a Barack Obama amerikai elnöknek, Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek és az Európai Bizottságnak odaítélt Nobel-békedíj miatt bírálták.

A keddi ülés után, amelyen a 2015-ös Nobel-békedíjra jelölteket tekintették át, Kullman Five asszony nem kívánta az előző elnök leváltásának okait részletezni, csak annyit mondott: „Nagy egyetértés volt a bizottságban arról, hogy Thorbjorn Jagland hat éven át jó elnök volt”.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 369

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.