Külföld

Merkel egyedül marad

A CDU/CSU keddi közös frakcióülésén többen is élesen bírálták a kancellár menekültpolitikáját és sürgették az irányváltást.

merkel

Képviselők beszámolói szerint a frakcióülés megmutatta, hogy a „kancellár egyre inkább egyedül marad” a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelésével.  A nagyjából 15 felszólaló közül csupán egy állt ki a Merkel-féle menekültpolitika mellett, és a többiek mind váltást követeltek. A beszámolók szerint ugyanakkor az is feltűnő volt, hogy csak egy CSU-s képviselő szólalt meg, vagyis Angela Merkel szinte az összes bírálatot saját pártjának soraiból kapta. Ez elég nagy fordulat ahhoz képest,  hogy alig egy hónappal ezelőtt még ünnepelték a CDU karlsruhei kongresszusán.

Robbanásveszély a koalíción belül

A ZDF szerint a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó uniópártoknál mind inkább fokozódik a nyomás és lassan robbanással fenyegető helyzet alakul ki. Az új év első frakcióülése gyakorlatilag egy nagy panaszáradat volt. A régóta irányváltást, a biztonságos országból érkező menedékkérők belépésének megtagadását követelő politikusok közül Armin Schuster kimondta:

a német hatóságok elveszítették az ellenőrzést a folyamatok felett, Erika Steinbach pedig arról beszélt, hogy azonnal le kell zárni a határokat.”

Merkel számára különösen fenyegető fejlemény, hogy aláírásgyűjtés kezdődött azzal a céllal, hogy a frakció foglaljon állást a biztonságos országból érkező menedékkérők visszafordításának szükségessége mellett. Megfigyelők ezt sértésként, a kancellár elleni nyílt támadásként értékelik – áll a ZDF hírportálján megjelent beszámolóban, amelyben felidézték, hogy a határok menedékkérők előtti lezárására irányuló indítványokat a CDU karlsruhei kongresszusán még elvetették, és a küldöttek csaknem egyhangúlagos döntéssel fogadtak el egy olyan határozatot, amely a kancellár menekültpolitikáján alapul.

Kell a határvédelem

A változást jelzi egy türingiai képviselő, Mark Hauptmann hozzászólása, aki kiemelte, hogy a „határok védelme nélkül nem tudjuk csökkenteni az illegális migránsok nagy számát”, és hozzátette, hogy a „hatályos jogszabályok szerint már a határon vissza kell utasítani” őket, és ennek a szabálynak a „lehető leggyorsabban” érvényt kell szerezni.

forrás: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.