Központ
2018. július 18. szerda, Frigyes

Nagyobb lehet a baj Kínában, mint sokan gondolják

Központ augusztus 17, 2015 Külföld

Látott már olyan kormányt, amely nem hazudik? Én még nem – mondta egy neves befektető arra, hogy a kínaiak szerint pörög a gazdaságuk.

markfaber
Az után, hogy hetek óta képtelen megállítani a kínai részvénypiacon az árak zuhanását az ország vezetése, és ezen a héten kétszer is váratlant húztak, leértékelték (igaz, kismértékben, 3 százalékkal) a fizetőeszközt, a jüant, egy neves befektető megkongatta a vészharangot.

A Portfolio összeállítása szerint Marc Faber azt mondta, hogy nemhogy 7 százalékkal nem száguld a kínai gazdaság (ahogyan azt tavaly a kínai hatóságok állították), hanem stagnál, jó esetben 2 százalékkal növekszik csak. Évek óta tartja magát a nézet, hogy egyrészt a kínai gazdaság pörgetése mesterségesen táplált, másrészt pedig hamisított adatokat közöl Kína. Az idei első félévben 7 százalékos bővülést közöltek a kínai illetékesek, a Citigroup elemzői szerint azonban inkább 5 százalékos lehet a valós növekedés, Faber pedig még lejjebb teszi tehát a lécet. Így fogalmazott: „ maga látott már olyan kormányt, amely nem hazudik? Én még nem.”

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.