Külföld

Nem akartak eltemetni egy roma csecsemőt Franciaországban

Hétfőn elhantolhatják azt a karácsonykor elhunyt roma csecsemőt, akinek egy Párizs közeli település polgármestere nem volt hajlandó sírhelyet biztosítani. A hétvégén egy másik francia község vezetője azt mondta, hogy gondoskodik a temetésről.

champlantemeto
A csecsemő szüleivel egy romatáborban élt a francia fővárostól 18 kilométerre délnyugatra fekvő Champlan községben. December 26-án halt meg egy kórházban, de temetését nem engedélyezték a településen. A község polgármestere, Christian Leclerc szombaton a Le Parisien napilapnak azt mondta, hogy Champlanban már fogytán vannak a szabad sírhelyek, így ezeket azoknak tartják fent, akik adót fizetnek.

A polgármester nyilatkozata nagy botrányt kavart, és aktivisták rasszista, idegengyűlölő lépésnek minősítették a pártfüggetlen Leclerc döntését.

A polgármester ugyanakkor vasárnap az AFP hírügynökségnek adott interjújában azt állította, hogy nem akadályozta meg a csecsemő eltemetését, és egy félreértés miatt robbant ki a botrány.

A közeli Wissous község konzervatív polgármestere, Richard Trinquierazt mondta: „emberileg elképzelhetetlen” lenne, hogy ne temessék el a csecsemőt, és felajánlott egy sírhelyet településén az elhunyt gyermeknek. Az orvosként praktizáló Trinquier korábban a gyermek édesanyját is kezelte.

Franciaországban a lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság összesítése szerint 15-17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él a nyomortelepeken. Az utóbbi években a hatóságok több száz tábort számoltak fel és romák ezreit toloncolták vissza Kelet-Európába.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.