Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Szerda
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Nem akartak eltemetni egy roma csecsemőt Franciaországban

Központ január 5, 2015 Külföld

Hétfőn elhantolhatják azt a karácsonykor elhunyt roma csecsemőt, akinek egy Párizs közeli település polgármestere nem volt hajlandó sírhelyet biztosítani. A hétvégén egy másik francia község vezetője azt mondta, hogy gondoskodik a temetésről.

champlantemeto
A csecsemő szüleivel egy romatáborban élt a francia fővárostól 18 kilométerre délnyugatra fekvő Champlan községben. December 26-án halt meg egy kórházban, de temetését nem engedélyezték a településen. A község polgármestere, Christian Leclerc szombaton a Le Parisien napilapnak azt mondta, hogy Champlanban már fogytán vannak a szabad sírhelyek, így ezeket azoknak tartják fent, akik adót fizetnek.

A polgármester nyilatkozata nagy botrányt kavart, és aktivisták rasszista, idegengyűlölő lépésnek minősítették a pártfüggetlen Leclerc döntését.

A polgármester ugyanakkor vasárnap az AFP hírügynökségnek adott interjújában azt állította, hogy nem akadályozta meg a csecsemő eltemetését, és egy félreértés miatt robbant ki a botrány.

A közeli Wissous község konzervatív polgármestere, Richard Trinquierazt mondta: “emberileg elképzelhetetlen” lenne, hogy ne temessék el a csecsemőt, és felajánlott egy sírhelyet településén az elhunyt gyermeknek. Az orvosként praktizáló Trinquier korábban a gyermek édesanyját is kezelte.

Franciaországban a lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság összesítése szerint 15-17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él a nyomortelepeken. Az utóbbi években a hatóságok több száz tábort számoltak fel és romák ezreit toloncolták vissza Kelet-Európába.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 201

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.