Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Nem félnek Magyarországtól, de magyarjaikat beolvasztanák

Központ március 3, 2015 Külföld

Az elmúlt években jelentősen javult Magyarország megítélése a szlovákok körében, töredékére esett vissza a szlovák társadalomban azoknak az aránya, akik az országukat fenyegető veszélyforrásnak tekintik Magyarországot – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézete által készítetett felmérésből.

szlovakia

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által tavaly ősszel reprezentatív mintával végzett felmérés eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette kedden. Míg a SAV adatai szerint 1996-ban a szlovák lakosság legnagyobb hányada – 40 százaléka – Magyarországot tartotta a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak, addig 2014-ben az így vélekedők aránya már csak 5 százalékot tett ki.

A változást a Szlovák Tudományos Akadémia szakértői olyan alapvető és igen jelentős hangulatváltozásként értékelték, amely összefüggésben lehet a két ország politikai képviselőinek jelenlegi, a “sztenderdeket meghaladó szintű” viszonyával, azaz Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak javulásával.

A tavalyi felmérés során megkérdezettek legnagyobb hányada (24 százaléka) Oroszországot, a második legnagyobb hányada (22 százaléka) pedig Ukrajnát jelölte meg a Szlovákiára leginkább fenyegetést jelentő országnak.

A SAV adatai szerint ugyanakkor az elmúlt tizenkilenc év alatt a két ország – Oroszország és Ukrajna – megítélésében sokat változtak a szlovákok nézetei. Ezt mutatja az is, hogy csaknem harmadával csökkent – 34 százalékról 24 százalékra esett vissza – azoknak a szlovákoknak az aránya, akik úgy érezték, hogy országuk számára Oroszország fenyegetettséget jelent. Ugyanebben az időszakban viszont több mint tízszeresére nőtt – 2 százalékról 22 százalékra emelkedett – azoknak az aránya akik Ukrajnát jelölték meg a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak.

A felmérés vizsgálta a nemzeti és etnikai kisebbségekhez való viszonyulást is. Az adatközlők 43,7 százaléka vélte úgy, hogy e közösségeknek meg kellene tartaniuk szokásaikat, hagyományaikat, 45,5 százalék szerint viszont alkalmazkodniuk és beolvadniuk kellene a többségbe.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 445

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.