Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Péntek
Borús

Nem félnek Magyarországtól, de magyarjaikat beolvasztanák

Központ március 3, 2015 Külföld

Az elmúlt években jelentősen javult Magyarország megítélése a szlovákok körében, töredékére esett vissza a szlovák társadalomban azoknak az aránya, akik az országukat fenyegető veszélyforrásnak tekintik Magyarországot – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézete által készítetett felmérésből.

szlovakia

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által tavaly ősszel reprezentatív mintával végzett felmérés eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette kedden. Míg a SAV adatai szerint 1996-ban a szlovák lakosság legnagyobb hányada – 40 százaléka – Magyarországot tartotta a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak, addig 2014-ben az így vélekedők aránya már csak 5 százalékot tett ki.

A változást a Szlovák Tudományos Akadémia szakértői olyan alapvető és igen jelentős hangulatváltozásként értékelték, amely összefüggésben lehet a két ország politikai képviselőinek jelenlegi, a “sztenderdeket meghaladó szintű” viszonyával, azaz Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak javulásával.

A tavalyi felmérés során megkérdezettek legnagyobb hányada (24 százaléka) Oroszországot, a második legnagyobb hányada (22 százaléka) pedig Ukrajnát jelölte meg a Szlovákiára leginkább fenyegetést jelentő országnak.

A SAV adatai szerint ugyanakkor az elmúlt tizenkilenc év alatt a két ország – Oroszország és Ukrajna – megítélésében sokat változtak a szlovákok nézetei. Ezt mutatja az is, hogy csaknem harmadával csökkent – 34 százalékról 24 százalékra esett vissza – azoknak a szlovákoknak az aránya, akik úgy érezték, hogy országuk számára Oroszország fenyegetettséget jelent. Ugyanebben az időszakban viszont több mint tízszeresére nőtt – 2 százalékról 22 százalékra emelkedett – azoknak az aránya akik Ukrajnát jelölték meg a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak.

A felmérés vizsgálta a nemzeti és etnikai kisebbségekhez való viszonyulást is. Az adatközlők 43,7 százaléka vélte úgy, hogy e közösségeknek meg kellene tartaniuk szokásaikat, hagyományaikat, 45,5 százalék szerint viszont alkalmazkodniuk és beolvadniuk kellene a többségbe.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 176

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.