Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Derült
Kedd
Derült

Németországban legalább 42 ezer menedékkérő él sátrakban

Központ október 13, 2015 Külföld

Németországban legalább 42 ezer menedékkérő él sátrakban a Die Welt keddi összeállítása szerint.

satorwelt

A lap mind a 16 tartománytól kért adatokat a menedékkérők elhelyezéséről. Az október 1-jei állás szerint az ország egész területén jelentős a sátorban élők aránya, számuk pedig akár jóval magasabb is lehet a 42 ezernél, mert ez az adat csak a tartományi fenntartású befogadóállomásokra vonatkozik, holott a városi, községi önkormányzatok is szállások ezreit üzemeltetik.

A tartományok többsége azt közölte a Die Welttel, hogy a sátrakat még a tél beállta előtt téliesítik, és törekednek arra, hogy minél több embert átköltöztessenek épületekbe. A lap szerint az egyre hidegebbre forduló időjárást tekintve kérdéses, hogy sikerül-e időben megvalósítani a terveket, és meglehet, hogy egyes állomásokon nem téliesített sátrakban kell átvészelniük a menedékkérőknek a hideg hónapokat. A német meteorológiai szolgálat (DWD) keddi előrejelzése szerint a következő napokban tovább folytatódik az előző hét végén kezdődött lehűlés, esős, hideg idő várható, helyenként fagypontra csökkenhet a hőmérséklet. A Die Welt kimutatása szerint a legtöbb menedékkérő – 15 ezer ember – Észak-Rajna Vesztfáliában lakik sátrakban vagy könnyűszerkezetes csarnokokban.

Az új férőhelyek kialakításában nemcsak a tartomány vezetése, hanem az önkormányzatok is egyre nehezebben tartanak lépést a menedékkérők szűnni nem akaró áradatával. Ezt jelzi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap keddi beszámolója, amely szerint a tartomány öt járásának közigazgatási vezetője közös levélben fordult Angela Merkel kancellárhoz és Hannelore Kraft tartományi miniszterelnökhöz. A helyi politikusok nyomatékosan sürgetnek intézkedéseket a “menekültáradat gyors és hatékony feltartóztatására”. Hangsúlyozták: nem lehet, hogy a Merkel-féle bizakodás, a “megbirkózunk vele” az egyetlen üzenet Németország részéről. “Ugyanilyen világosan ki kell fejezni, hogy befogadókapacitásaink és lehetőségeink korlátozottak” – áll a levélben a FAZ beszámolója szerint.

A levelet az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-tól négy politikus, a CDU/CSU pártszövetséggel szövetségi szinten együtt kormányzó szociáldemokrata párttól (SPD) pedig egy politikus jegyzi közösen. A járási vezetők kiemelték, hogy az általuk képviselt települések készen állnak “sok menekült” befogadására, de a “gyakorlatilag nyitva álló határokon” keresztül fékezetlenül, irányítatlanul és rendezetlenül beáramló tömeg túlterheli “befogadóképességünket és -hajlandóságunkat”, és azzal fenyeget, hogy veszélybe kerül a tartomány biztonsága és megerősödnek radikális, szélsőséges csoportok.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 248

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.