Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Ő a világ első átültetett koponyájú embere

Központ június 8, 2015 Külföld

Austin — A világ első koponyacsont- és skalpátültetését hajtották végre amerikai orvosok a texasi születésű Jim Boysenen (55).

koponya

A férfi ötéves kora óta szenvedett cukorbetegségben, ami miatt pár éve vese- és hasnyálmirigy-átültetésen kellett átesnie. A szervek kilökődését akadályozó gyógyszerektől azonban lágyrészi daganatok alakultak ki az agyában, amire sugárkezelést kapott.

A sugárkezelés következtében teljesen elpusztult a koponyacsont egy része, és hatalmas, nyílt sebek tátongtak a fejbőrén, miközben a beültetett szervek is tönkrementek. A nyílt sebek miatt újabb átültetésre nem kerülhetett sor, s már úgy tűnt, Boysenen semmi sem segíthet, amikor egy texasi transzplantációs orvoscsoport forradalmi ötlettel állt elő.

– Kitalálták, hogy koponyacsont- és skalpátültetéssel szüntetik meg a nyílt sebeket, ezután pedig már megkaphattam az új vesét és a hasnyálmirigyet is – mondta a beavatkozásból már csaknem teljesen felépült Boysen. – Az előkészítés és a megfelelő donor megtalálása csaknem két évbe telt, én pedig már majdnem meghaltam, de most fantasztikusan érzem magam. Ráadásul az átültetett skalp is tökéletes, a bőr és a hajszín is egyezik az enyémmel. Valójában 21 éves korom óta nem volt ilyen sok hajam.

koponya2

Bár 3D-s nyomtatóval készített koponyacsontrészletet korábban ültettek már be sikeresen betegekbe, a texasi műtét volt az első, ahol emberi donortól származó szerveket használtak. A meg nem nevezett donornak nemcsak a koponyája egy részét, de a veséjét és a hasnyálmirigyét is átültették Boysenbe, aki így hamarosan teljes életet élhet. Remélhetően az immunrendszert elnyomó szerek – amelyek a transzplantáció után az idegen szervek kilökődését hivatottak meggátolni – nem okoznak újabb rákos elváltozásokat.

A férfi két héten belül elhagyhatja a kórházat, bár természetesen állandó kontrollra szorul, és folyamatosan szednie kell a gyógyszereket. A skalp átültetésekor az orvosok a legapróbb ereket is összekötötték, így a fejbőr vérellátása teljes lesz, és a haj is hamarosan növekedésnek indul rajta.

Forrás: blikk.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 550

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.