Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Orvos nélkül maradhatnak a helytelen életmódot folytató betegek?

Központ június 10, 2015 Külföld

A hollandiai orvosok negyven százaléka szívesen fogadna olyan jogszabályokat, amelyek lehetővé tennék a nyilvánvalóan egészségtelen életmódot folytató beteg kezelésének elutasítását – derült ki a holland állami televízió Brandpunt című műsora által 1400 orvos bevonásával készített közvélemény kutatásból.

Woman with multiple cigarettes in mouth, man holding match

Woman with multiple cigarettes in mouth, man holding match

A felmérésből az is kitűnt, hogy a jogszabályt támogató orvosoknak mintegy harmada élne is ezzel a lehetőséggel, amennyiben egyértelművé válik, hogy a páciens egészségkárosító életmódja okozta az orvosi ellátást igénylő állapotot.

Az orvosok a műtéteken, illetve a gyógyszerek felírásán túl átfogóan szeretnének javítani az emberek életminőségén – mondta a műsorban Marcel Daniels a holland orvosi kamara elnöke.

A megkérdezett orvosok több mint kétharmada szerint a lakosság életmódváltása jelentősen hozzájárulna az állami egészségügyi kiadások csökkenéséhez.

Néhány egészségtelen életmódot folytató páciens kezelésének elutasítása jelzés értékű lehet mások számára, és előmozdíthatja a tömeges életmódváltást. Nem kevés orvos hajlana is erre a megoldásra, ami azonban természetesen nem jelentené azt, hogy tömegesen tagadnák meg a betegek kezelését – jelentette ki az adásban Medard Hilhorst orvosetikai szakértő.

Egyetlen orvos sem tagadná meg a koszorúér műtétet egy dohányos embertől a beteg káros életmódjára hivatkozva. Az azonnali beavatkozást igénylők, illetve a súlyos betegségben szenvedők mindig, minden körülmények között megkapják a szükséges ellátást – tette hozzá.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.