Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Politikai meggyőződésük alapján határozzák meg nemzeti identitásukat az amerikaiak

Központ március 7, 2017 Külföld

Egy felmérés szerint politikai megosztottság jellemzi az amerikaiakat abban is, hogy hogyan határozzák meg nemzeti identitásukat.

A felmérést az AP hírügynökség és a NORC Közpolitikai Kutatások Központja készítette, s legfőbb megállapítása szerint az amerikaiak bal-, vagy jobboldali politikai meggyőződésük alapján határozzák meg nemzeti identitásuk jellemzőit is. A felmérés eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra.

A republikánusok gyakrabban idézik identitásuk alapjaként a keresztény hitet és a korai európai bevándorlók hagyományait, a demokraták számára pedig az ország lakosságának vegyes összetétele, a menekültek befogadása és a globális kultúra az identitásképző erő. S bár abban eltérnek a vélemények, hogy mit jelent amerikainak lenni, mi az „amerikaiság” lényege, abban tíz amerikaiból hét egyetért, hogy az amerikai identitás elveszőben van.

A demokraták 65 százaléka azt vallja, hogy a globális kultúrák keveredése rendkívül fontos az amerikai identitás számára. A republikánusoknak mindösszesen a 35 százaléka gondolja így. A demokrata párti szavazók 29 százaléka látja fontosnak a kereszténységet, míg a republikánusok 57 százaléka szerint a keresztény értékrend hozzátartozik az amerikai nemzeti azonossághoz. A demokraták 25 százaléka tartja fontosnak az első európai bevándorlók kulturális örökségét, ez az arány a jobboldali érzelműek körében 46 százalékos. A demokraták körében a republikánusoknál háromszor többen gondolják azt, hogy az Egyesült Államoknak olyan országnak kell lennie, amelyet többféle és állandóan változó kultúrák és értékrendek alakítanak, míg a republikánusok többsége abban hisz szilárdan, hogy van egy alapvető amerikai kultúra, s a bevándorlóknak ehhez kell alkalmazkodniuk.

Az amerikai életformára a legnagyobb fenyegetést a baloldaliak szerint az ország politikai vezetői, a politikai megosztottság és a gazdasági egyenlőtlenségek jelentik. A republikánusok legnagyobb aggodalma az illegális bevándorlás.

Republikánusok, demokraták és függetlenek között viszont van egyetértés néhány kérdésben: mindannyian azt vallják, hogy az alkotmányban rögzített szabadságjogok és az egyébként közelebbről nem meghatározott „amerikai álom” megvalósításának lehetősége, valamint a jogállam és a korrekt igazságügyi rendszer feltétlenül része az amerikai identitásnak.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.