Központ
2019. november 17. vasárnap, Gergő, Hortenzia

Rekordszámú illegális bevándorlót regisztráltak idén Németországban

Központ július 14, 2015 Külföld

Németországban tavaly éves összevetésben több mint 75 százalékkal nőtt és az újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett az országba engedély nélkül belépő személyek száma, az idén pedig már az első fél évben több illegális bevándorlót regisztráltak, mint a tavalyi csúcsévben.

nemetbevandrolas
A német szövetségi rendőrség hétfőn Berlinben bemutatott éves jelentése szerint 2014-ben 57 092 határsértőt regisztráltak, Németország 1990-es újraegyesítése óta a legtöbbet, és 75,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen emelkedett, a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest 40 százalékkal 2149-re. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 fővel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következnek 169 fővel – áll a jelentésben.

A Németországba engedély nélkül belépett személyek közül az állampolgárság alapján a legnagyobb csoportot több mint 14 ezer fővel a szíriaiak alkották, számuk 300 százalékot meghaladó mértékben emelkedett éves összevetésben. A második helyen csaknem 8 ezer fővel az eritreai állampolgárok állnak, körükben a növekedés a 400 százalékot is meghaladta. A harmadik az afganisztáni állampolgárok csoportja csaknem 4 ezer fővel, ami 67 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Az illegális határátlépések száma az idén tovább emelkedett, a január-júniusi időszakban 63 ezer esetet regisztráltak, ami az előző év azonos időszakához képest 160 százalékos emelkedés – mondta Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője.

A határsértés tömegessé válása a Németországot különösen erősen érintő menekülthullám része – tette hozzá. Az illegális migránsok döntő része védelmet keres az országban, így a menedékjogi kérelmek száma is tovább emelkedett. Az év első hat hónapjában csaknem 180 ezer kérelmet regisztrált a menekültügyi hatóság, ami 132 százalékos növekedést jelent.

A regisztrált illegális határátlépések zöme, nagyjából 40 százaléka a bajor-osztrák határon történik. A hatóság müncheni központú igazgatóságához tartozó területen az év első hetében 575 határsértőt regisztráltak, június utolsó hetében pedig már 4710-et, ami hétszeres emelkedés – emelte ki a szövetségi rendőrség vezetője.

A német rendőrszakszervezetnek a szövetségi rendőrségnél dolgozó munkatársakért felelős vezetője, Jörg Radek vasárnapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a túlterheltség és az informatikai rendszer elavultsága miatt az év eleje óta nagyjából 45 ezer illegális migráns ujjlenyomatát nem tudták regisztrálni, Romann azt mondta, hogy a szakszervezet adatát nem tudja megerősíteni, de az ismert, hogy a bajor-osztrák határ térségében dolgozó egységek valóban nem tudják minden esetben rögzíteni a feltartóztatott határsértők ujjlenyomatát a 48 órás törvényi határidőn belül.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.