Központ
2018. július 21. szombat, Dániel, Daniella

Románia közel 100 millió eurós bevándorlóügyi támogatást kap

Központ augusztus 12, 2015 Külföld

23, többéves bevándorlóügyi program elindítását jelentette be hétfőn az Európai Bizottság, összesen 2,4 milliárd euró értékben a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF), illetve a Belső Biztonsági Alap (ISF) révén. Románia közel 100 millió eurót hívhat le.

nemetbevandrolas
Románia 98,5 millió euróhoz juthat hozzá az ISF-en keresztül, a határok és vízumok fejezetnél, illetve több mint 37 millió euróhoz a program rendőrségi együttműködésről szóló komponenséből. 180 000 euró lesz lehívható specifikus intézkedésekre, áll az EB közleményében.

Az ISF-program azokat a tagállami erőfeszítéseket támogatja, amelyek a tagállami határigazgatás modern technológiákkal való fejlesztésére irányulnak. Az alapokat ugyanakkor a határokon átnyúló jogérvényesítési együttműködés javítására és a biztonsági kockázatok – így a terrorizmussal, az erőszakos radikalizálódással, a kábítószer-kereskedelemmel, a számítástechnikai bűnözéssel és a kiberbiztonsággal, az emberkereskedelemmel és a szervezett bűnözés egyéb formáival összefüggő veszélyek elhárítására lehet felhasználni.

„A tagállamok eddig precedens nélküli kihívásokkal néznek szembe a migráció és a nemzetbiztonság terén, a Bizottság pedig a szolidaritás szellemében jár el. A migrációról és nemzetbiztonságról szóló európai politikákkal a Bizottság bátor lépéseket tesz a migráció kezelésének javítására, az együttműködés fejlesztésére és egy biztonságos Európa létrehozására az állampolgáraink számára, a szervezett bűnözés és a terrorizmus ellenében. A Bizottság által elfogadott nemzeti programok jelentős pénzügyi segítséget kínálnak a tagállamoknak ezeknek a kihívásoknak a kezelésére. Feltett szándékunk, hogy a szolidaritás elvét gyakorlatba ültessük” – nyilatkozta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos.

A 2,4 milliárd eurós támogatás 2014 és 2020 között lesz elérhető, ám a biztos elmondása szerint a Bizottság a tagállamokkal együtt intenzíven dolgozott azért, hogy az alapok sürgősen lehívhatók legyenek. 22 nemzeti programot már márciusban elfogadtak, további 13 programot pedig később, de még ebben az évben jóváhagynak.

forrás: nyugatijelen.com / Mediafax

Share Button
Ennyien olvasták: 359

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.