Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Sötéten látják a jövőt Európa fiataljai

Központ november 19, 2014 Külföld

Az európai országokban élő 15–24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően, a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada bízik abban, hogy jobban fog élni, mint a szülei – derül ki az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felméréséből. A kutatásban több mint 21 ezer fogyasztó vett részt 21 európai országban.

fiatalok
A követeléskezelő cég a kutatás eredményét ismertető összefoglalóban emlékeztetett arra, hogy a hivatalos európai adatok szerint csaknem ötmillió 25 év alatti munkanélküli volt 2014 harmadik negyedévében, arányuk több mint kétszer akkora, mint a teljes európai népességen belül. A fiatalok a déli országokban boldogulnak a legnehezebben: Spanyol- és Görögországban a 25 év alattiak több mint fele munkanélküli. A rossz gazdasági körülmények miatt a külföldre költözést kilátásba helyezők aránya különösen magas, 53 százalékos Görögországban, ezt követi 45 százalékkal Spanyolország, 43 százalékkal Lengyelország és 42 százalékkal Magyarország. A fiatalok szerint a jövőben várható pénzügyi helyzetük rosszabb lesz, mint a szüleiké.
Elérhetetlen a megfelelő életszínvonal, a számla mindent elvisz
Tízből három európai fiatalnak saját bevallása szerint nincs elég pénze ahhoz, hogy a számára megfelelő életszínvonalat elérje. A legnehezebb helyzetben az észtek, az írek és a franciák érzik magukat. Minden negyedik európai fiatal pénz nélkül marad a számlák befizetése után. Az általános fizetési hajlandóság tovább romlott Magyarországon is, hazánk Görögország után második legrosszabb fizetési morállal rendelkező ország a felmérésben. A fiatalok helyzete halmozottan problémás. Bár a magyarok túlnyomó része fontosnak tartja a számlák befizetését, és ezt lehetőség szerint időben meg is teszi, a lakosság 40 százalékának nehézséget okoz. A nemfizetés elsődleges oka a munkanélküliség, illetve a hitelekhez kapcsolódó pénzügyi problémák.

A kutatást netes önkitöltős kérdőív segítségével folytatták le. A potenciális válaszadók személyre szabott meghívást kaptak e-levélben. A felmérés célcsoportjai azok voltak, akik legalább 15 évesek, és főként vagy részben felelősek saját maguk vagy háztartásuk pénzügyeinek kezeléséért. Országonkénti kvótákat határozták meg nem, életkor és régió alapján, hogy mindenhol országos reprezentatív mintát kapjanak.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.