Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Szakállt növesztett, ezért börtönt kapott

Központ március 31, 2015 Külföld

Hat év börtönre ítélt egy ujgur férfit Kasgarban a kínai bíróság, mert hosszú szakállt növesztett – jelentette a AFP francia hírügynökség a China Youth Daily kínai újság írása alapján.

szakall

A férfit a kínai igazságszolgáltatási rendszerben gyakran használt – az AFP szerint sejtelmes jelentésű – “viszálykeltés és rendzavarás” vádjával ítéltek hat év szabadságvesztésre. A 38 éves férfi feleségét pedig két év börtönbüntetéssel sújtották, mert az a muzulmánok körében használt “fejkendővel és burkával takarta arcát”.

A kínai hírlap helyi tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a párt többször figyelmeztették, mielőtt bíróság elé vitték volna az ügyet. Hozzátették, hogy az év eleje óta több embert is elítéltek már a szakállra és a fejkendőkre vonatkozó szabályok megsértése miatt.

A hszincsiangi kínai hatóságok egy éve próbálják a helyi muzulmán lakosságot arra “bátorítani”, hogy ne hagyják meg arcszőrzetüket, vagy ne viseljenek a vallásuknak megfelelő öltözetet. Ennek példája a 2014 augusztusi eset, amikor is Karamiban megtiltották a szakállas, illetve burkás személyeknek az utazást a buszon. 2014 áprilisában pedig a hatóságok pénzjutalmat ajánlottak azoknak az informátoroknak, akik a túlzott mértékű arcszőrzettel rendelkező szomszédjaikról tettek jelentést.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 638

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.