Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Szibériában 7700 éves ikerpár tetemére leltek

Központ február 18, 2015 Külföld

Az eddig igazolt legrégebbi ikrek korát is messze túlszárnyalja a Szibériában talált páros.

iker

A kanadai Saskatchewan Egyetem kutatója számolt betöbb éve tartó munkájának eredményéről, amelyben hírül adta, hogy az eddig ismert legrégebbi olyan emberi maradványokat találták meg, amelyek ikrek létezéséről tanúskodnak. A felfedezés egyben egy hármas haláleset részleteit ismerteti meg a nagyközönséggel.

Az érdekes maradványokra Angela Lieverse még 2012-ben talált rá egy ősi szibériai temetőben, ahol a neolitikumban élt vadászó-gyűjtögető közösség tagjai temették el halottaikat. A csontok korát mintegy 7700 évre teszik, ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ezek alapján egy fiatal, 20 és 25 év közötti anyáról, valamint annak ikreiről van szó, akik nem élték túl a szülés pillanatait. A régész elmondása szerint az első gyermek fordított pozícióban, vagyis lábakkal, illetve fenékkel előre jött részlegesen a világra, ami gyakorlatilag mindhármuk számára kimondta a halálos ítéletet, mivel ezzel nagy megterhelés érte az anyát, míg a második gyermek soha nem is látta meg a napvilágot.

Az anya minden valószínűség szerint elvérzett, míg az ikrek megfulladhattak. A közösség számára nyilván szomorú napok voltak ezek, a kutatóknak azonban mindenképpen izgalmas felfedezést jelentett a lelet, hiszen ezzel igazolták, hogy már jóval korábban is születtek ikrek – az eddigi legrégebbi igazolt maradványok (Dakota állam déli részéből) alig 400 évre nyúlnak vissza az időben. Napjainkban az összes születések mintegy 1-3 százalékában regisztrálják ikrek világra jöttét, a szakemberek pedig eddig nem tudták konkrét eredményekkel igazolni, hogy ez évezredekkel ezelőtt is így volt-e, illetve előfordultak-e egyáltalán ikrek a különböző emberi közösségekben.

A régészeti szempontból eddig láthatatlan érdekesség tehát most láthatóvá vált, már csak azért is, mert a közös sír korábban nem feltétlenül igazolta, hogy az ott eltemetett gyermekek valóban ikrek voltak.

Forrás: sg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 168

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.