Központ
2017. augusztus 19. szombat, Huba
Derült
Szombat
Derült
Derült
Holnap
Derült
Eső
Hétfő
Eső

Szijjártó: Magyarország nyitott a Romániával való normális együttműködésre

Központ október 20, 2015 Külföld

Magyarország teljes mértékben nyitott arra, hogy Romániával pragmatikusan, normálisan együttműködjön, és bár a két ország viszonyában sok még a megoldandó kérdés, egyértelműen látszanak a pozitív jelek – mondta el Szijjártó Péter kedden telefonon az MTI kérdésére.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Ankarából nyilatkozva arra reagálva fejtette ki véleményét, hogy előzőleg román kollégája, Bogdan Aurescu az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: számos pozitív elem létezik a román-magyar kapcsolatokban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyetért abban, hogy Bukarest és Budapest egymás stratégiai partnererei, hiszen jelentős magyar nemzeti közösség él Romániában, illetve hazánk második számú exportpiacáról van szó. Magyarországnak épp ezért érdeke, hogy normális párbeszéd legyen a két ország politikai vezetői között – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ő erre “teljes mértékben nyitott”.

Mint kifejtette, vannak még megoldásra váró ügyek elsősorban a romániai magyar közösség szempontjából, és ha ezekre megnyugtató válasz születik, akkor Magyarország készen áll a 2011-ben megnyitott kisebbségi vegyes bizottsági jegyzőkönyv lezárására.

A román diplomácia vezetője kedden azt mondta, hogy vannak ugyan megoldatlan kérdések a két ország viszonyában, mint például a román-magyar kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyve, de – mint hozzátette – a két országnak számos közös projektje van. Aurescu hangsúlyozta: ő mindenekelőtt stratégiai partneri viszonyként tekint a két ország kapcsolataira.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 228

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.