Központ
2019. január 20. vasárnap, Fábián, Sebestyén

Szinte büntetlenül folyik az emberkereskedelem Indiában

Központ április 28, 2015 Külföld

A rabszolgasorba taszított áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot, az elkövetők pedig többnyire következmények nélkül folytatják az emberek adásvételét.

emberkereskedelem
Az emberkereskedőket két mozzanat motiválja: a gyors és nagy nyereség lehetősége, valamint a lebukás alacsony kockázata, ami a gyatra bűnüldözési és büntetőeljárásokból fakad. Uttar Prades szövetségi államban például 1996 és 2005 között 2313 adósrabszolga-tartót azonosítottak, de csak 225 ellen indult eljárás, a többieket szabadon engedték a hatóságok.

Egy másik felmérés, a Global Slavery Index (globális rabszolgaság-mutatószám) szerint Indiában mintegy 14 millió rabszolgasorba taszított ember él, akik általában adósrabszolgaság vagy prostitúció áldozataivá váltak. Ebből a kutatásból kiderült, hogy az indiai emberkereskedők évente több ezer embert – leggyakrabban vidéki nőket és gyermekeket – csábítanak jó munkalehetőség ígéretével nagyvárosokba, ott azután eladják őket házi- és szexmunkásnak vagy textil- és téglagyáraknak.

Két alapítvány, a Freedom Fund és Thomson Reuters Foundation jelentése szerint az embercsempészek és rabszolgatartók elleni büntetőeljárások és ítéletek gyér száma azzal magyarázható, hogy Indiában nehéz elkötelezett, megfizethető áron dolgozó ügyvédeket találni. Az áldozatokat a társadalom megbélyegzi, gyakran zaklatják és megfélemlítik őket, a rendőrség pedig nem fordít kellő figyelmet az ilyen ügyekre, és silány minőségű nyomozást végez. Mindez az áldozatok védelmének szinte teljes hiányát bizonyítja Indiában – véli a jelentés.

Mindezek ellenére a jelentés szerint segíthet a probléma mérséklésében India új emberkereskedelem-ellenes törvénye, amely kiterjesztette e bűncselekmény fogalmát, valamint megnövelte a kiszabható büntetés mértékét is. Az új törvény értelmében már a kényszermunkára kényszerítés is súlyosan büntetendő, holott ezt eddig nem tartották súlyos bűncselekménynek Indiában – áll a jelentésben.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.