Központ
2018. január 20. szombat, Fábián, Sebestyén

Szomjaztatással akarnak célt érni Indiában

Központ február 23, 2016 Külföld

Több mint 10 millióan maradtak ivóvíz nélkül India fővárosában, Delhiben. Napok óta zavargások vannak a kasztrendszerrel kapcsolatos változások miatt a szomszédos szövetségi államban, Harijánában. A demonstrálók a nagyváros legfőbb vízellátást biztosító ivóvízvezetéket is megrongálták.

Napok óta tüntetnek az indiai Harijána állam több településén a többségében mezőgazdasággal foglalkozó dzsat kaszt tagjai. A tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, autókat, buszokot vasúti kocsikat gyújtottak fel, akadályozták a közúti és vasúti közlekedést is. A zavargásokban legalább 16-an meghaltak és több százan mesebesültek.

Több ezer katonát kellett kivezényelni

A dzsatok tagjai a főváros legfőbb vízellátását biztosító csatorna bejáratait is elfoglalták és megrongálták a vezetéket. Több mint 10 millióan maradtak ivóvíz nélkül Delhiben. A szövetségi kormány több ezer katonát vezényelt a helyszínre. A vízhiány miatt az iskolákat is bezárták a fővárosban.

Még napokig vízhiány lesz

A Delhi vízellátásáért felelős helyi miniszter, Kapil Mishra azt nyilatkozta, a vízügyi hatóságtól kiküldtek egy csoportot, hogy mérje fel a károkat, de pénzre és időre van szükség a helyreállításhoz. A vizet most másik úton vezetik a városba, de a vízhiány még néhány napokig el fog tartani – mondta az illetékes tartományi miniszter.

Nem akarnak a felsőbb kasztok tagjai közé tartozni

A tiltakozások oka az Indiában működő kasztalapú kvótarendszer, amelynek alapján a hátrányos, vagyis alacsonyabb kasztokba tartozóknak rögzített számú helyet tartanak fenn az oktatási intézményekben, az állami munkahelyeken és a törvényhozásban is, hogy ezzel ellensúlyozzák a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A dzsatokat tavaly az indiai legfelsőbb bíróság a magasabb kasztok közé sorolta, így számukra most kevesebb fix hely jut a közigazgatásban, az állami iskolákban.

„A dzsátok fiatal generációja miatt követeljük, hogy a kormány számunkra is ugyanannyi férőhelyet biztosítson, mint az alacsonyabb kasztok tagjainak. Addig tüntetünk, amígy nem teljesítik ezt”- mondta az egyik demonstráló.

Még nincs lezárva az ügy

Harijána szövetségi állam főminisztere ígéretet tett arra, hogy a helyi törvényhozás legközelebbi ülésén előterjesztenek egy törvényjavaslatot a dzsatok kvótáiról, azt azonban nem mondta, hogy az mikor lesz.

A szövetségi kormány pedig felállít majd egy vizsgálóbizottságot a dzsatok problémájának megoldására.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 208

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.