Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Sztrájkolnak az angol orvosok

Központ január 13, 2016 Külföld

Azért tiltakoznak, mert a londoni kormány be akarja vezetni, hogy hétvégén is teljes rendelés legyen a körzeti rendelőkben és a kórházakban. A kétnapos munkabeszüntetést az egyetemről frissen kikerült pályakezdők és a szakorvosi képzésüket végzők hirdették meg.

Az egyetemről frissen kikerült, pályakezdő orvosokról illetve a még szakorvosi képzésüket végzőkről van szó, akik a brit állami egészségügy orvosainak majdnem a felét teszik ki. A sztrájkra azért került sor, mert a kormány szeretné elérni, hogy a körzeti orvosi rendelőkben és a kórházakban a hétvégén is ugyanolyan rendelés legyen, mint hétköznap.

A ma kezdődött kétnapos munkabeszüntetés ideje alatt a kórházak és klinikák csak elsősegélyt, illetve életmentő beavatkozásokat látnak el. Több ezer tervezett műtétet és vizsgálatot el kellett halasztani. Ez az első ilyen átfogó sztrájk 1975 óta.
Tegnap este David Cameron kormányfő még egy utolsó felhívást intézett a sztrájkolókhoz, feleslegesnek és értelmetlennek nevezve a munkabeszüntetést. Az érintettek azt mondják az új szerződés jelentős fizetéscsökkenéssel járna és semmilyen garanciát nem adna arra, hogy nem kell akár 12-13 órás műszakokat végigdolgozniuk.

Az állampolgárok számára ingyenes, állami egészségügyre fordított kiadások teszik ki a brit költségvetési kiadások majdnem egyharmadát. Az utóbbi időben az egészségügy helyzete egyre romlik. Állandósulni látszik az orvos- és nővérhiány és sokak szerint, ha a kormány így folytatja, még több brit orvos hagyja majd ott a pályát vagy távozik külföldre.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 306

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.