Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Tele van emberi ürülékkel a Mount Everest

Központ március 3, 2015 Külföld

Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget – figyelmeztetett a nepáli alpinisták egyesületének vezetője.

everest

Az a több mint 700 hegymászó és kísérő, aki majdnem két hónapot tölt szezononként a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin, nagy mennyiségű ürüléket és vizeletet hagy maga után, és ezzel a problémával eddig senki nem foglalkozott – panaszkodott keddi katmandui sajtótájékoztatóján Ang Tshering. Az egyesületi elnök felszólította a kormányt, kötelezze a hegymászókat olyan megoldások alkalmazására, amelyek megőrzik a hegy tisztaságát.

A héten kezdődött és május végéig tartó idei szezonban is alpinisták százai próbálnak meg feljutni a 8850 méter magas hegycsúcsra. A tavalyi szezont lefújták, miután áprilisban 16 serpa vesztette életét egy lavinában. A csúcshódításra induló hegymászók heteket töltenek akklimatizálódással az 5300 méteren fekvő bázistábor és a 8850 méteres csúcs közötti négy táborban, amelyek rendelkeznek néhány létfontosságú berendezéssel, de nincsenek felszerelve illemhellyel.

A hegymászók vécéként rendszerint hóba vájt gödröket használnak, amelyekben aztán ott marad az ürülék. A négy tábor körül évek óta gyűlik az effajta hulladék – hívta fel a figyelmet a nepáli hegymászók egyesületének elnöke. A bázistáborban, ahol több hordár, szakács és kisegítő dolgozik a mászószezonban, vannak toalettsátrak, amelyekben speciális tartályokban gyűlik az ürülék. A megtelt tartályokat leviszik alacsonyabban fekvő területekre, ahol megfelelő módon ártalmatlanítják.

Akadnak hegymászók, akik hordozható toalettzacskókat visznek magukkal, és azokat használják a magasabban fekvő táborokban – mondta el Dawa Steven serpa, aki 2008 óta vezet takarítóexpedíciókat a Mount Everest oldalában.

A nepáli kormány mindeddig nem foglalkozott az emberi ürülék problémájával, Pusta Raj Katuwal, a hegymászási hivatal vezetője azonban bejelentette, hogy a mostani szezontól az alaptáborban állomásozó hatósági emberek jobban fognak figyelni a hulladékra is. A katmandui kormány tavaly előírta, hogy minden hegymászó hozzon le magával legalább 8 kilogramm szemetet, annyit, amennyit útja során egy csúcshódító a becslések szerint hátrahagy. Aki megszegi az előírásokat, elveszíti a 4000 dolláros letétet.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 444

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.