Külföld

Tízszer vált el a házasságszédelgésért beperelt fiatal nő

Házasságszédelgés és csalás vádjával eljárást indítottak Iránban egy húszéves nő ellen, aki az elmúlt két évben legalább tízszer vált el, és vette fel az iráni törvények szerint a házasság felbontásakor esedékes járandóságát – számolt be róla vasárnap az Irán című napilap.

iran
Az újság közölte, a nő különféle összejöveteleken találkozott jó családból származó ifjakkal, és néhány találkozás után házasságot követelt. Az esküvő estéjén azonban megtagadta, hogy férjéhez költözzön, és követelte egy részét annak a hozománynak, amelyet hagyományosan aranyban fizet meg a jövendőbeli férj.

Iránban nagyon elterjedt a hozomány gyakorlata. A menyasszony családja gyakran nagy összegeket – aranyban vagy készpénzben – követel az ifjú férjtől, és az asszony bármikor kérheti a hozomány kifizetését.
Az iszlám köztársaságnak az 1979-es iszlám forradalom óta érvényben lévő törvényei szerint ugyanakkor ha a házastársak nem hálják el a házasságot, a feleség követelheti a felek között létrejött házasságszerződésben lefektetett, a férfi által megjelölt hozomány összegének a felét.

Az újság értesülései szerint a fiatal házasságszédelgő minden váláskor mintegy 30 ezer dollár (8,4 millió forint) értékű aranyrudat kapott.

Emellett abban az esetben, ha a házasságot a felet nem hálják el, a törvény azt is engedélyezi az asszony számára, hogy férje nevét kitöröljék a nő adatait dokumentáló hivatalos nyilvántartási lapról. Végül gyakori látogatásai miatt az anyakönyvi hivatal munkatársai figyeltek fel a fiatal nőre, és ők értesítették az iráni ügyészséget az esetről. A tanúként meghallgatott tíz férj mindegyike egybehangzóan ugyanazt a történetet adta elő az ügyészségnek.

A húszéves nő ugyanakkor tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt elkövetett volna.

Iránban az elmúlt években egyre több a válás. Az iráni év kezdete, vagyis 2014. március 20. óta az előző évhez képest 22 százalékkal több válásról számoltak be az iszlám köztársaság hatóságai. A házasságok felbontása leginkább a nagyvárosokban, például Teheránban jellemző, ahol átlagosan három házasságból egy végződik válással.

forrás: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.