Központ
2019. február 20. szerda, Aladár, Álmos

Tunéziában három év börtönre ítéltek hat fiatalt, mert melegek

Központ december 15, 2015 Külföld

Homoszexualitásuk miatt börtönbüntetésre ítéltek hat diákot hétfőn a tunéziai Kejruánban. Az elítéltek három év börtönbüntetést kaptak, mellékbüntetésként pedig utána öt évre kitiltották őket a városból. A hároméves börtönbüntetés a legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet homoszexualitásért a tunéziai törvények kiszabhatóvá tesznek.

tunézia
A hat diákot szomszédaik jelentették fel, pár héttel ezelőtt vették őket őrizetbe, és elismerték, hogy “homoszexuális cselekményt” követtek el. Ügyvédjük közölte: fellebbez a “példátlanul szigorú” ítélet ellen. Az egyik elítélt számítógépén melegpornót is találtak. Ő ezért külön hat hónap büntetést is kapott szeméremsértésért.

Szintén védőügyvédjük mondta el, hogy a fiatalokat előzetes letartóztatásuk alatt végbélvizsgálatnak is alávetették, ami az ENSZ szerint kegyetlen, embertelen és megalázó eljárásnak tekintendő.

A Tunéziában a homoszexualitás büntethetőségének eltörléséért küzdő Nap Szövetség nevű civil szervezet elítélte az ítéletet. A szervezet arra hivatkozik, hogy az ország új alkotmánya szerint az állam garantálja állampolgárai magánéletének védelmét. A szervezet tagjai az elmúlt hónapokban több fenyegetést is kaptak.

A tunéziai belügyminisztérium illetékese a bírálatokra úgy reagált, hogy a hatóságok feladata a hatályos törvények betartatása.
Szeptemberben homoszexualitása miatt egy másik fiatal férfit egy év börtönre ítéltek Szúszában. Ő is fellebbezett, s jelenleg szabadlábon várja a másodfokú ítéletet.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 328

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.