Központ
2020. január 24. péntek, Timót

Újabb tízezer ember menekült el országából az IÁ miatt

Központ június 30, 2015 Külföld

Legalább harmincezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására az Iszlám Állam offenzívája miatt az északkelet-szíriai, kurd többségű Haszake városban – jelentette a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság nevű humanitárius szervezet hétfőn. Sokan a közeli településekre menekültek, legalább tízezren pedig iskolákban vagy közösségi központokban kerestek menedéket.

iszlam

Sam Duerden, a szervezet illetékese azt mondta, hogy a menekülteknek élelmiszerre, ivóvízre és egészségügyi ellátásra van sürgősen szükségük. Duerden elmondta: a menekülők főként nők és gyerekek, köztük sokan olyanok, akik már Haszakébe is más háborús övezetekből érkeztek. „Az emberek arról beszélnek, hogy lényegében kiürül a város” – mondta a tisztségviselő.

A szélsőséges iszlamisták csütörtökön foglalták el a hadseregtől Haszake egyes részeit. A városban, amelyet korábban megosztva uraltak a kormányerők és a kurd harcosok, azóta is harcok folynak a szembenállók között. A SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be hétfő délelőtt, hogy a kormányhadsereg haszakei légicsapásaiban az Iszlám Állam több fegyverese meghalt. Biztonsági források szerint a kormányerőknek sikerült előrenyomulniuk a városban.

Ugyancsak hétfőn egy, a dzsihadistákhoz közeli hírügynökség nyilvánosságra hozott egy felvételt a Haszake utcáin zajló összecsapásokról. A videó tanúsága szerint az Iszlám Állam harcosai ellenőrzésük alá vontak egy sportközpontot a városban. Haszake térségében légitámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok vezette koalíció is. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, több mint négy éve tartó szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 230 ezret.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.