Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Szerda
Eső
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Újra megépítik Hitler bunkerét

Központ január 13, 2015 Külföld

Egy német múzeum megépíti annak a bunkernek a pontos mását, amelyben Adolf Hitler feleségül vette Eva Braunt, röviddel azelőtt, hogy a pár öngyilkosságot követett el.

bunker

A Führerbunker másolatát több mint 500 kilométerre építik meg attól a helytől, ahol Hitler utolsó hónapjait töltötte a berlini Potsdammer Platznál. A Top Secret kiállítása nyáron nyitja meg a kapuit Oberhausenben, a Ruhr-vidéken – írja az origo.hu

„Egyelőre a tervezési szakaszban vagyunk” – mondta a thelocal.de lapnak Ingo Mersmann, a múzeum igazgatója. „Azt szeretnénk, hogy a családok és iskolás csoportok tanuljanak belőle, hogy valójában milyen volt: érezzék a szobák szűkösségét és a bunker dohosságát”.
A múzeum igyekszik elkerülni, hogy az újból megépített bunker a náci ideológiával esetleg még mindig szimpatizálók zarándokhelyévé váljon. Azokon a falakon, ahol eredetileg Hitler arcképe volt, üres fekete keretek lesznek, hogy ne lehessen lerónia senkinek a kegyeletét.

Az újraépített bunker tartalmazza majd a náci vezető szobáit, a titkára hivatalát, a rádiós szobát, és a klinikát, amelyet Hitler személyi orvosa, Dr Morrell foglalt el. Az épületet a szövetségi levéltárból szerzett alaprajz alapján, illetve korabeli képek és dokumentumok alapján rekonstruálják.

A berendezés Hitler külön kérésére spártai volt, a szobák szűkek voltak (a Führer dolgozószobája 12 m² volt), kevés embernek nyújtottak biztonságot. Az ajtók tömör acélból készültek, nagy figyelmet fordítottak a biztonságra. Az érkezőknek a fegyverüket a ruhatárban kellett leadni, az épületben csak Rochus Misch rádiósnak és magának Adolf Hitlernek volt joga fegyvert viselni.

forrás: origo

Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.