Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Újra megépítik Hitler bunkerét

Központ január 13, 2015 Külföld

Egy német múzeum megépíti annak a bunkernek a pontos mását, amelyben Adolf Hitler feleségül vette Eva Braunt, röviddel azelőtt, hogy a pár öngyilkosságot követett el.

bunker

A Führerbunker másolatát több mint 500 kilométerre építik meg attól a helytől, ahol Hitler utolsó hónapjait töltötte a berlini Potsdammer Platznál. A Top Secret kiállítása nyáron nyitja meg a kapuit Oberhausenben, a Ruhr-vidéken – írja az origo.hu

„Egyelőre a tervezési szakaszban vagyunk” – mondta a thelocal.de lapnak Ingo Mersmann, a múzeum igazgatója. „Azt szeretnénk, hogy a családok és iskolás csoportok tanuljanak belőle, hogy valójában milyen volt: érezzék a szobák szűkösségét és a bunker dohosságát”.
A múzeum igyekszik elkerülni, hogy az újból megépített bunker a náci ideológiával esetleg még mindig szimpatizálók zarándokhelyévé váljon. Azokon a falakon, ahol eredetileg Hitler arcképe volt, üres fekete keretek lesznek, hogy ne lehessen lerónia senkinek a kegyeletét.

Az újraépített bunker tartalmazza majd a náci vezető szobáit, a titkára hivatalát, a rádiós szobát, és a klinikát, amelyet Hitler személyi orvosa, Dr Morrell foglalt el. Az épületet a szövetségi levéltárból szerzett alaprajz alapján, illetve korabeli képek és dokumentumok alapján rekonstruálják.

A berendezés Hitler külön kérésére spártai volt, a szobák szűkek voltak (a Führer dolgozószobája 12 m² volt), kevés embernek nyújtottak biztonságot. Az ajtók tömör acélból készültek, nagy figyelmet fordítottak a biztonságra. Az érkezőknek a fegyverüket a ruhatárban kellett leadni, az épületben csak Rochus Misch rádiósnak és magának Adolf Hitlernek volt joga fegyvert viselni.

forrás: origo

Share Button
Ennyien olvasták: 959

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.