Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Ukrán konfliktus – tömegsírt találtak

Központ április 4, 2016 Külföld

Tömegsírt találtak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok az általuk tavaly februárban elfoglalt Debalceve város közelében – jelentette be vasárnap a szakadár Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériuma”.

5556480_9782fd6baa1f89b3ee5588381e1d3d3f_wm

fotó: Index

Állítása szerint a sírban több mint tíz ukrán katona holttestére bukkantak. A “minisztérium” név nélkül nyilatkozó illetékese közölte, hogy még aznap megkezdik az exhumálást, majd halottasházba szállítják a holttesteket, azt viszont nem részletezte, hová. Annyit árult még el, hogy az exhumálást a másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság “népi rendőrsége” végzi.
Tavaly január-februárban súlyos harcok bontakoztak ki az akkor még ukrán ellenőrzés alatt lévő stratégiai jelentőségű Debalceve fölötti ellenőrzéséért. A Donyeck megyei város fontos közlekedési csomópont, vasútvonala összeköti a szakadár területeket egymással, illetve Oroszországgal. A minszki megállapodás alapján február 15-től életbe lépett tűzszünetet figyelmen kívül hagyva a szakadár erők – Kijev szerint orosz harckocsikkal megtámogatva – tovább támadták a várost, ahonnan február 18-án az ukrán fegyveres erők kivonulásra kényszerültek, és feladták a város védelmét, így az a donyecki szakadárok ellenőrzése alá került.
Az ukrán kormány néhány nappal később azt közölte, hogy a kivonulás napján Debalcevében legalább 13 katona meghalt, 157 megsebesült, 90 fogságba esett és 82 eltűnt. Orosz források viszont több tucatra becsülik a városban elesett ukrán katonák számát. Szemen Szemencsenko kijevi parlamenti képviselő, a Donbasz önkéntes alakulat volt parancsnoka aznap Facebook-oldalán arról írt, hogy az ukrán fegyveres erőknek a kivonuláskor több holttestet hátra kellett hagyniuk.

forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.